Od 11. do 16. mája sa v Los Angeles, v štáte Kalifornia, v USA konala prestížna súťaž vedeckých projektov stredoškolákov z celého sveta. Slovensko reprezentovala výprava štyroch mladých nadaných vedcov. Mladej vedkyni z Bratislavy sa podarilo získať najvyššie ocenenie, zlatú medailu. Michaela Brchnelová, zároveň aj víťazka slovenského Festivalu vedy a techniky, sa ním zaradila medzi elitu mládeže v oblasti vedy a techniky z celého sveta.

Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) je najväčšia a jediná celosvetová súťaž pre študentov stredných škôl, ktorú od roku 1950 organizuje Spoločnosť pre vedu a verejnosť. Jej cieľom je inšpirovať študentov k riešeniu náročných otázok vedy a problémov blízkej budúcnosti. Finalistov do súťaže nominujú národné združenia. Na Slovensku sú nimi AMAVET a Mladí vedci Slovenska. Vybrané projekty hodnotí porota zložená z viac ako 1200 profesionálov rôznych vedných odborov. Tento rok sa do súťaže zapojilo viac než 1700 žiakov stredných škôl z asi 70 krajín.

MichaelaVíťazkou v kategórii Astronómia je Michaela Brchnelová z Bratislavy. Na súťaži ISEF sa zúčastnila už po druhýkrát, pričom aj minulý rok si odniesla významné ocenenie a skončila hneď druhá v poradí. Pacifická astronomická spoločnosť a Americká astronomická spoločnosť jej vtedy udelili špeciálne ocenenie Priscilla and Bart Bok za projekt X-ray merania dynamiky vybraných pozostatkov supernov. Tento rok Michaela opäť ohúrila porotu svojím projektom O urýchľovaní častíc v Tychovom pozostatku po supernove, za ktorý si odniesla prvé miesto, odmenu 3000 dolárov, špeciálnu prvú cenu Koalície pre plazmovú vedu (CPS) a výlet do švajčiarskej mekky vedy – CERNu. Michaelino umiestnenie je historicky najväčším úspechom Slovenska na tejto súťaži.

 

 

 

Zdroj: Rivstej, Czinegeová, AMAVET