Most – Cena pre mladých a fantastických je ocenenie, ktoré udeľuje Rada mládeže Slovenska šikovným, neprehliadnuteľným, najmä mladým ľuďom. Tento rok sa koná už deviaty ročník. Rozprávali sme sa o ňom s organizačným tímom, Jankou a Miškou, a toto je výsledok: čo Most vlastne znamená a čo je tento rok nové.

Prečo organizujete Most?

Verejne vyzdvihujeme mladých a šikovných ľudí, ktorým záleží na tejto krajine, na ich svete, v ktorom sa pohybujú a dokážu preto aj pohnúť prstom. A takisto chceme oceniť tých, ktorí vekom možno nespadajú do kategórie najmladších, ale mladých podporujú v ich aktivitách a nápadoch a vytvárajú im potrebné zázemie.

Je takéto ocenenie dôležité?

Myslíme si, že treba ukazovať na tých ľudí, ktorí sú odvážni, vytŕčajú z radu pre dobrú vec a majú dosť energie dotiahnuť čo si zaumienili do konca. Cestou sa k nim pridávajú ďalší ľudia, a to je to, čo chceme vyzdvihnúť: motiváciu a inšpiráciu pre ostatných.

Tiež nás hnevá, také to povedomie, že mladí sú dnes len na internetoch a zaujímajú sa iba o seba. Vieme, že to nie je pravda a treba o tom hovoriť. Okrem toho, máme veľmi radi pocit, že môžeme týmto spôsobom vrátiť aspoň trochu energie, ktorú mladí dávajú do svojich projektov.

Znamená to, že dnešná generácia nie je stratená?

Stratená rozhodne nie je. Nedávno napríklad vyšlo niekoľko článkov a prieskumov o tom, na čom mladým záleží v práci. Jednou z dôležitých vecí je pre nich voľný čas. A za tým si stoja. Chcú ho mať. A keď ho majú, vedia čo s ním. Lajkovať a surfovať dnes predsa môžu kedykoľvek. Keď majú voľno, radšej stavajú kultúrne centrum, čistia ulice, bojujú proti neofašizmu a hlúposti alebo prinášajú ľuďom umenie rovno pod nohy.

Čo presne je Most?

Plexisklová soška v tvare M. A obľúbené podujatie, na ktorom ju odovzdávame víťazom. A samozrejme všetko to dôležité okolo.

Prečo by tú sošku niekto chcel mať doma?

Ono to vyzerá, že robiť rôzne dobrovoľnícke aktivity je len zábava, a že sa človek celý čas cíti hlboko naplnený a šťastný. Ale niekedy je to veľmi náročné. Myslíme si, že aj toto ocenenie môže byť dobrou pripomienkou toho, že všetky tie stohy papierov so žiadosťami o granty, kopa neprečítaných mailov, zmeškané filmy, koncerty, žúry a možno zopár nespravených skúšok stoja za to. Že niekto tú prácu vidí a oceňuje.

Prečo oceňujete práve mladých ľudí?

Ocenenie je verejné poďakovanie. Uznanie.

Nemyslíme si, že mladí ľudia ešte nič nedokázali a mali by sa roky niekde pachtiť, aby si zaslúžili ocenenie. Naopak uznávame pozitívnu motiváciu a myslíme si, že aj malé veci znamenajú veľa. Sme presvedčení, že mladí ľudia majú veľký potenciál. A dôležitý moment celého ocenenia je aj v tom, že oni sami nominujú a povedia, čo považujú za prínosné a výnimočné, čo im naozaj pomáha. Most teda umožňuje vysloviť názor a pomáha presadiť hodnoty, ktoré mladí považujú za dôležité.


jhh&miskaČo získa víťaz Mostu okrem plexisklovej sošky?

Neponúkame finančné odmeny ani žiaden extra prestížny titul, ale i tak máme po minuloročných skúsenostiach pocit, že Most otvára dvere. Posilňuje aktivity ocenených, dodáva im novú energiu a posúva ich ďalej. Dozvie sa o nich široká verejnosť, články a videá o projektoch rotujú na webe sme.sk. Je to náš dlhodobý mediálny partner, ktorý sa rozhodol podporiť dobrú vec.

 

Tento rok pribudla nová kategória… .

Áno. Mladá líderka. Ženy boli nominované v každom ročníku, tentoraz sme sa však rozhodli vytvoriť im samostatnú kategóriu. A nie len pre to, že v porote máme jazykovedkyňu a bojovníka za rodovo korektnú slovenčinu, ktorí by pri odovzdávaní ceny Mladý líder mladej žene, určite trpeli. Pozitívne príklady pre dievčatá sú obzvlášť potrebné – považujeme za dôležité ukázať, že aj nežné pohlavie má množstvo líderských osobností a ich práca pre druhých nie je samozrejmosťou.

Je názov ocenenia symbolický?

Most vznikol pred viac ako desiatimi rokmi v RmS a to je organizácia, ktorá spája mladých ľudí a má ambíciu spájať ich aj s ostatnými. RmS a aj ocenenie prešlo od svojho vzniku veľkou zmenou. Pôvodný význam názvu sa počas rokov možno trošku vytratil, ale ponechali sme ho a je vlastne dôkazom, že nezáleží len na slovách, ale najmä na činoch.

Kto rozhoduje o víťazoch?

V porote máme ľudí, ktorí majú dlhoročné skúsenosti z neziskového sektora, sami sa venujú rôznym verejnoprospešným aktivitám a majú prehľad o šikovných ľuďoch z celého Slovenska. Rozhodnú o víťazoch v jednotlivých kategóriách a o piatich finalistoch v kategórii Najlepší projekt. Víťaza potom vyberie verejnosť v online hlasovaní.

Ako sa dá na skvelých ľudí a ich aktivity upozorniť?

Treba nominovať. Na webe visí jednoduchý nominačný formulár, pomocou ktorého nás môže upozorniť ktokoľvek na kohokoľvek, kto za to stojí. Vlani sme dostali 115 nominácií, nesmierne nás to teší, sme zvedaví, čo nás čaká tento rok. Nominácie sú otvorené do 15. júla 2014 a odovzdávanie cien sa bude konať v októbri. Chystáme naozaj skvelú veselku!