Do akcie 72 hodín sa zapojili organizácie z celého Slovenska. Dobrovoľníci za tri dni urobili kus roboty a podarilo sa im potešiť množstvo ľudí. Myslíme si, že o výsledkoch ich práce by sa malo dozvedieť viac ľudí ako len ich blízke okolie a preto vám v druhom článku minisérie predstavíme dvojicu úspešných 72-hodinových projektov 🙂

INEX mladším, starším i cudzím

Nezisková organizácia INEX ponúka mladým ľuďom možnosti aktívne prežívať svoj voľný čas, zažiť dobrovoľníctvo v zahraničí a osobnostne sa rozvíjať. Počas 72 hodín si s dobrovoľníkmi pripravili viacero aktivít. V dome sociálnych služieb Integra v spolupráci s QSI International school of Bratislava im zorganizovali celodenný program. K čisteniu a upratovaniu sa dobrovoľníci podujali v záhrade na Palárikovej ulici, ktorú plánuje INEX využívať na voľnočasové a vzdelávacie aktivity pre mládež. Ich treťou aktivitou v spolupráci s BDC a RmS bol informačný stánok na Hlavnej stanici. Okoloidúcich a turistov informovali o najbližších podujatiach v Bratislave, o meste ako takom, či len poradili ako kam trafiť.

10273343_892390247442790_4783504133805430817_o„Príjemne nás prekvapilo podujatie v DSS Integra, kde deti pripravili predstavenie a radosť na tvárach klientov bola viditeľná. Hodnotíme ju ako jednu z najlepších akcií v DSS Integra. Veľa ľudí tiež pozitívne prijalo informačný stánok na Hlavnej stanici a milo nás prekvapili zamestnanci železníc, ktorí si na konci prišli od nás vypýtať mapy a propagačné materiály, ktoré by radi poskytovali turistom,“ hovorí Mirka Zváčová z INEX-u.

 

 

Vzdelávanie o včelách

Včelí kRaj je projekt vzdelávacej včelnice pri Kokave nad Rimavicou. Školám a širokej verejnosti predstavuje fascinujúci život včiel. Ich pôvodným plánom bolo počas troch dní zapojiť niekoľko žiakov zo škôl a spolu s nimi postaviť včelám domčeky a vyrobiť kvetinové zmesy lákavé pre opeľovačov. Kvôli počasiu však tento plán nevyšiel. „Deň pred začatím akcie prišiel orkán, spôsobil škody na našej včelnici. S ním prišlo aj ochladenie a dažde, preto sme vymysleli alternatívny program na Súkromnom gymnáziu v Lučenci,“ hovorí jeden z organizátorov dobrovoľníckeho podujatia.

Päticu žiakov z gymnázia téma včiel nadchla a spoločne vytvorili edukačné video. „Boli sme veľmi spokojní, išli sme s miernymi obavami, ako sa k téme postavia, ale veľmi nás prekvapili, od ôsmej do tretej sa naučili nové veci o problematike, vymysleli si sami príbeh a formát výsledného videa, spravili ho úplne sami.“ Do budúcna plánujú ďalšie dobrovoľnícke aktivity, ktorých cieľom bude vzdelávať o živote včiel a ukázať, že pomoc komunite za ten čas stojí.

Zdroj: Včelí kRaj