Úloha včiel je v prírode významná. Zabezpečujú každodennú potravu zvieratám aj ľuďom. Napriek tomu môžeme v posledných rokoch zaznamenať ich masový úhyn. Jeho príčinou môžu byť práve chemické postreky, ktoré farmári využívajú na zvýšenie úrody a jej  skrášlenie. Živica sa svojim projektom mestských úľov pokúša tomuto javu zamedziť. 

Bratislavu dnes môžeme zaradiť medzi mestá ako New York, Londýn či Honkong. Spolu s metropolami sa totiž môže pochváliť vlastnými mestskými včelami. Živici sa podarilo osadiť v Bratislave prvé dva verejné úle.

Včela z mesta

Včely môžu poukázať na to, či sa v meste nachádza dostatok zelene a v akej kvalite.  „Dostatok medu bude závisieť od ponuky kvitnúcich rastlín v okolí zhruba 5 km a od počasia,“ hovorí Petra Ježeková zo Živice, ktorá má včely na starosti . „Aj nás samých zaujíma, či včely nanosia dostatok medu aspoň pre seba, či nanosia najviac alebo ich dokonca budeme musieť dokŕmiť,“ dodáva.

ImageProxy (1)Živica doteraz osadila dva úle. Jeden nájdete na streche Starej tržnice a ďalší vo Vodárenskej komunitnej záhrade, na obe miesta však pribudne ešte jeden. Osádzanie úľov by sa malo rozšíriť do piatich miest na Slovensku v spolupráci s miestnymi včelármi a mimovládnymi organizáciami.  „V budúcom roku chystáme v spolupráci s Greenpeace Slovensko aktivitu Adoptuj si úľ, prostredníctvom ktorej budú môcť ľudia aj firmy podporiť osádzanie úľov v ďalších mestách Slovenska a starostlivosť o ne,“ uvádza Lucia Katonová zo Živice.

Spoluprácu plánuje Živica aj s Cyklokuchyňou. Pripravujú medomet napojený na bicykel, ktorým budú met vytáčať. Včely nie sú agresívny hmyz, no predsalen je lepšie mať úle pod dohľadom. A preto bežnej verejnosti nebudú prístupné.  „Po dohode môžu byť využité na exkurzie či vzdelávacie účely, ale vždy pod dohľadom vyškoleného včelára a v období, kedy to včely čo najmenej ruší,“ hovorí Petra Ježeková.

Kto to podporil

Zavádzanie mestských včiel je súčasťou švajčiarsko-slovenského projektu Nevyšliapanou cestou, ktorý realizuje Živica. Jeho cieľom je priniesť v Bratislave a vo Zvolene fungujúce aktivity týkajúce sa environmentálne šetrného života. Jedná sa nielen o mestské včely, ale aj o lokálnu menu a komunitné záhrady.

Projekt Nevyšliapanou cestou je podporovaný prostredníctvom Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce v rámci rozšírenej Európskej únie, ktorý na Slovensku manažuje Nadácia Ekopolis, švajčiarskym partnerom je organizácia Urban AgriCulture Netz Basel. Nevyšliapanou cestou finančne podporila aj spoločnosť dm drogerie markt.

Zdroj: Petra Ježeková, Tomáš Blaškovič, Živica