Súťaž Literárny Boom organizuje Mestská knižnica v Dubnici nad Váhom a mladý Dubnický literárny klub Galaxia. Jeho hlavnou organizátorkou je Natália Mrázová, ktorá nám prezradila niečo viac o naoko nenápadnej súťaži, do ktorej sa však minulý rok zapojilo viac ako 300 ľudí.

Literárny Boom je otvorený témam, žánrom i veku súťažiacich. Minimalistická súťaž má len dve kategórie: próza a poézia. Či už si schovávaš básničky na lístkoch do šuflíka alebo píšeš blog, zapojiť sa môžeš aj ty. Ako je uvedené na literarne.muzy.sk: „Literárny boom je akciou celoslovenského charakteru, má však zároveň občanom pôvodne strojárskeho mesta a priemyselného regiónu priblížiť svet písaného slova, vyzdvihnúť myšlienku, že literatúra si môže nájsť miesto v živote každého človeka, že doň prirodzene patrí a nie je len výsadou učených a vyvolených.“ 

Literárne začiatky

Vyhodnotenie súťaže 2013Hlavnou organizátorkou súťaže je Natália Mrázová. Hoci už napísala štyri knihy, pred niekoľkými rokmi sama zápasila s uzatvorenosťou trhu literatúry, na ktorý sa začínajúci autor prebojuje ťažko. Nielen kvôli tomu, že ešte nemá vybudovanú značku, aj kvôli veľkej konkurencii. Potom vymyslela Literárny Boom, ktorý mu má pomôcť:  „Súťaž som vytvorila pred troma rokmi prostredníctvom projektu KomPrax – kompetencie pre prax. Po prvom ročníku sa uchytila a dnes sa z nej pomaly stáva tradícia. Jej cieľom je podporovať amatérskych autorov a celkovo literárnu tvorbu na Slovensku,“  hovorí Natália.

Súťažiaci môžu svoje práce posielať do konca augusta, štvorčlenná porota ich všetky prečíta a vyhodnotí, čo jej trvá približne mesiac. Po vyhodnotení sú víťazi slávnostné ocenení v Mestskej knižnici v Dubnici nad Váhom. Najlepšie poviedky sú uverejnené v zbierke, z ktorej jeden výtlačok získa víťaz a ďalší poputuje do knižnice v meste, z ktorého pochádza. Týmto spôsobom sa k jeho práci môže dostať ktokoľvek. Každý rok vyberáme 10 najlepších príspevkov z každej kategórie, ktoré sa publikujú v zbierke víťazných prác a takýmto spôsobom sa propagujú na Slovensku, čo považujeme za najväčší benefit pre úspešných autorov. Zbierku s víťaznými prácami z minulého ročníka si môžete stiahnuť TU.

Ako sa zapojiť

Literarny BoomAk ťa súťaž zaujala a rád či rada sa zapojíš, posielať môžeš 2 príspevky do kategórie próza a 3 do kategórie poézia, spolu v rozsahu maximálne 10 strán. Ak boli niektoré z tvojich prác ocenené v inej súťaži, nechaj ich doma. Príspevky môžeš priniesť osobne, či poslať poštou na adresu: Mestská knižnica v Dubnici nad Váhom, Pionierska 396, 018 41 Dubnica nad Váhom. Poslať ich môžete aj e-mailom na literarny.boom@gmail.com do 30. augusta 2014. Na prvej strane označte každý príspevok hlavičkou so svojím menom, vekom, názvom práce, kontaktnou adresou a e-mailom. A potom už čakať na výsledky:)

Zdroj: Natália Mrázová, literarne.muzy.sk