Americká káblová televízia Nicklodeon, ktorá sa zameriava najmä na detského diváka, pred 11 rokmi prišla s nápadom vymyslieť jeden deň v roku pre deti program a odtrhnúť ich od obrazoviek – televízie a počítača. Organizátori chceli podčiarknuť význam zdravého životného štýlu a tak vznikol Worldwide Day of Play, ktorý sa rozšíril do rôznych kútov sveta. Dní hrania je viacero, usporadúva ho napríklad aj International Toy Library Association s cieľom propagovať spoločenské hry pre deti.

Náš Deň hrania

Na Slovensku organizuje Deň hrania občianske združenie Vedecká hračka z Banskej Bystrice. Tento rok to bude piaty krát, kedy sa ktokoľvek môže zapojiť do projektu a 27. septembra stráviť s deťmi deň hraním sa. Hrať sa je možné kdekoľvek: doma, na dvore s ďalšími deťmi, či na ihrisku. Centrálny program 5. ročníka Dňa hier sa bude konať na stálej interaktívnej výstave VEDHRAČKA – VYNÁLEZY v Europa SC vo Zvolene, kde budú mať deti pripravený materiál na zhotovovanie kaleidoskopov. Kaleidoskop sa tak stáva ústrednou hračkou prezentácie vedeckých hračiek počas Noci výskumníkov 26. septembra.

woodleywonderworks via Compfight cc

K iniciatíve sa môže pridať školská, voľnočasová, vzdelávacia i kultúrno-osvetová inštitúcia ako i dobrovoľnícke občianske združenie, rodina či spontánne vytvorený kolektív. Stačí ústrednému organizátorovi oznámiť, že by ste sa chceli zapojiť. Dobrovoľní organizátori potom pripravia na rôznych miestach aspoň jednu hrovú súťaž s primeranými cenami z vlastných zdrojov a deti sa môžu pustiť do zhotovovania jednoduchých kaleidoskopov. Ústredný organizátor pošle záujemcom osvedčený návod na výrobu s plagátom.

Prečo kaleidoskop?

Prístroj vynašiel škótsky vedec David Brewster pred takmer 200 rokmi. V kaleidoskope sa odrazom na dvoch alebo troch zrkadlách či čiernych plochách vytvárajú symetrické obrazce. Je to optická hračka, vďaka ktorej deti môžu rozvíjať svoju obrazotvornosť a fantáziu.

Zdroj: Vedecká hračka, Beata Puobišová