V Trnave sa po novom môžete prejsť Historickou uličkou. Takmer 20 metrov dlhá stena je pokrytá veľkoformátovými fotografiami mesta. Visia na nej napríklad staré zábery Trojičného námestia, železničnej stanice či cukrovaru.

Projekt s názvom Historická ulička je umiestnený na Divadelnej ulici v Trnave. Predstavuje sériu 12 fotografií na takmer 20 metrov dlhej, predtým nevyužívanej, stene. Fotografie dopĺňajú popisky známej blogerky, ktorá sa venuje histórii Trnavy, Simony Jurčovej. Podobný projekt vznikol v Piešťanoch a inšpiroval 21-ročného študenta Masarykovej univerzity, Juraja Zamborského, ktorý ho priniesol do Trnavy.

Historická ulička TrnavaPrečo galéria?

Pouličná galéria približuje obyvateľom mesta, ako vyzeralo kedysi. Používatelia smartfónov si môžu pomocou QR kódu prezrieť online albumy ďalších historických fotografií. Tie pochádzajú zo súkromnej zbierky Jozefa Benku. „Je dôležité, aby si každý, kto sa pristaví pri tejto galérií fotografií uvedomil, že samotné mesto je živý organizmus, ktorý sa neustále vyvíja a že on ako súčasť mesta prispieva k jeho budúcemu vývoju a výrazu,“ vysvetľuje Juraj.

Ďalším cieľom projektu bolo zlepšiť nevyužitý verejný priestor, zaplniť prázdnu plochu a dať jej hodnotu a funkciu. „Ľudia doteraz týmto priestorom iba zrýchlene prechádzali bez toho aby si uvedomovali potenciál jeho využitia. Galéria fotografií vytvára priestor pre zastavenie sa, diskusiu ľudí o histórii ich mesta a pre živé spomienky, ktoré mladším generáciám rozprávajú starší pamätníci pri pohľade na historické fotografie,“ pokračuje Juraj. Ulička od svojho vzniku priťahuje pozornosť okoloidúcich, ktorí si so záujmom fotky prezerajú.

Kto je za tým?

Juraj sa už dlhšie venuje aktivitám, ktoré zasahujú do verejného priestoru a nútia ľudí zastaviť sa. Je napríklad jedným z autorov projektu Bookpoint, verejných knižníc, či verejných premietaní historických fotografií mesta. Pouličnú galériu na Divadelnej ulici je možné navštíviť do konca októbra. Viac informácií o nej aj o budúcich projektoch s témou histórie Trnavy nájdete na facebooku.

Zdroj: Juraj Zamborský