Klub Detskej Nádeje usporiadal akciu s enviromentálnou tématikou určenú pre deti s onkologickým a kardiologickým ochorením. V Kokave nad Rimavicou neďaleko Lučenca sa stretlo 44 detí, aby sa dozvedeli niečo viac o ochrane životného prostredia, jeho význame a vytvorili si medzi sebou nové priateľstvá.

Program pre deti od 12.-14. septembra pripravili dobrovoľníci. Odštartoval horúcou diskusiou na tému separovania odpadkov. Animátorov zaujímali názory detí a zároveň sa im pokúsili tému lepšie vysvetliť. Po teórii nasledovala prax a deti si vyskúšali triedenie odpadu. Dozvedeli sa aj ako možno prírode svojím správaním ublížiť.

IMG_4495Odborníci z organizácie Strom života im ukázali ako sa papier recykluje a ako jednoducho sa z neho dajú vyrobiť užitočné predmety. Okrem eko-aktivít sa deti zabávali chvíľkami tvorivosti, z odpadkov si vyrábali módne kolekcie, ozdoby a šperky z materiálov na vyhodenie. Vedúci pre ne pripravili aj vzdelávacie semináre na témy, z ktorých si deti mohli vybrať, čo ich zaujíma najviac. Pán Bielčik z Kokavy nad Rimavicou deti zasvätil do tajov výroby a hry na fujare a pani Némethová z Galanty dodala rôzne materiály k táborovým aktivitám.

 

Počasie na (ne)spadnutie

Posledný večer asi nebola izba, kde by boli deti len z jednej skupiny, všetko sa pomiešalo a splynulo v jednu veľkú skupinu. Preto myslím, že cieľ vytvoriť spoločenstvo medzi kardio a onko deťmi sa splnil nad očakávania, zhodnotil priebeh akcie jeden z animátorov, Jozef Melicher.

Jedinou prekážkou eko-výletu bolo počasie. Čo je to životné prostredie sa dá sotva zistiť, ak sme zavretí v chate, preto som rád, že sme v sobotu poobede stihli cez jediné pekné počasie poobdivovať okolie chaty. 

IMG_4624S podporou Klubu Detskej Nádeje, Iuventy a programu Mládež v akcii to bolo už druhé podujatie z projektu Učenie nemusí byť mučenie. Ďalším podujatím bude Aktívna víkendovka v dňoch 14. – 16.11.2014. Ak máte záujem svoje dieťa na akciu prihlásiť, sledujte facebook alebo webovú stránku kdn.sk, kde sa čoskoro objaví online prihláška.

Zdroj: Klub detskej nádeje, Natália Lesičková