V bratislavskej Starej tržnici si 14. októbra pripomenieme ako Slovensko pomáha v zahraničí a ako každý z nás môže žiť férovejšie. Celodenné podujatie s názvom Za život vo férovejšom svete predstaví aktivity organizácií, ktoré dlhé roky pôsobia v menej rozvinutých častiach sveta.

2015 rokom rozvoja

V roku 2015 sa EÚ sa zameria na podporu angažovanosti občianskej spoločnosti a posilnenia zmyslu pre spoločnú zodpovednosť a solidaritu, bude to Európsky rok rozvoja. Podujatie sa koná aj pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti chudobe.

mirk_pontisProgram Dňa rozvoja otvorí Platforma mimovládnych organizácii diskusiou o tom, či je rozvojová politika v súlade s inými politikami EÚ.  „Rovnako dôležité, ako hovoriť o súlade rôznych politík v prospech rozvoja, je hovoriť aj o súlade v našom bežnom živote. Aj my na Slovensku môžeme žiť férovejšie. Naše každodenné spotrebiteľské správanie, ale i občianske postoje ovplyvňujú životy ľudí na opačnom konci sveta,“ povedala výkonná tajomníčka Platformy MVRO Lenka Nemcová.

 

Dobrovoľníci, workshopy, filmy a ešte viac

Návštevníci Starej tržnici sa budú môcť tešiť na ochutnávku globálnej kuchyne, rozhovory s dobrovoľníkmi, ale aj ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom, na diskusie, workshopy, hry a benefičný koncert. Podujatie je najväčšou spoločnou prezentáciou aktivít MVRO na Slovensku a koná sa pod záštitou prezidenta Andreja Kisku.

banner_kampan_zi_ferProgram začína o 10.00 workshopmi pre deti a školy, pokračuje bubnovačkou s La3no Cubano, globálna kuchyňa Jem iné, dokumentárne filmy festivalu Jeden svet a prezentačné stánky vyše dvadsiatich MVO. O 18.00 ho uzatvorí benefičný koncert kapiel SwingGang a Živé kvety a odovzdanie cien výhercom fotosúťaže Ľudské práva v rozvojovej spolupráci. Vyzbierané vstupné poputuje na podporu šiestich projektov slovenských organizácií doma i v zahraničí v oblasti globálneho vzdelávania.

Kampaň ŽI FÉR, v rámci ktorej sa podujatie koná, môžete podporiť do konca februára 2015 vo verejnej zbierke bankovým prevodom na účet 205 33 832/6500 (Poštová banka) alebo zakúpením predmetov a fotografií z rozvojových krajín.

Zdroj: Vaculčiaková, Rozvojový deň