V tomto období si pripomíname 25. výročie Nežnej revolúcie z novembra 1989. V programe galérií, divadiel, kultúrnych centier a kín sa nájde množstvo zaujímavých podujatí. Prinášame ich krátky výber.

Dnes o 15.00 sa v rámci Festivalu slobody bude konať Spomienka na pochod študentov zo 16. Novembra 1989. Zúčastniť sa jej môžete, ak prídete na Šafárikovo námestie v Bratislave.

Remember November

Nadácia Milana Šimečku a 4. ročník akcie Remember November prinesie 15. novembra filmové predstavenie a diskusiu so študentmi stredných škôl Študenti po stopách totality. Dnes, 14. novembra, organizujú prehliadku mesta s názvom Po stopách revolúcie.

O 18.00 v pondelok 17. novembra sa môžete zastaviť v Starej tržnici na akcii s názvom To je ono! 25 rokov od pádu komunizmu. Budete si môcť vypočuť koncert zmiešaného rakúsko-slovenského detského zboru Superar, po ktorom bude nasledovať koncert Prago Union a Pary. Nebudú chýbať ani výstavy a diskusie.

17. november. Večer pre všímavých = koncerty, divadlo, diskusie, …na svoje si príde jednoducho každý. Jeho súčasťou bude aj Večer Bielych vrán, ktorý ocení tri odvážne osobnosti, ktoré sa hrdinsky postavili neprávu v ich okolí. Príďte im zatlieskať.

 

V nezávislom centre kultúry Záhrada v Banskej Bystrici sa 17. novembra o 18.00 môžete prísť pozrieť na premiéru filmu LISTOPAD / 25. výročie Nežnej revolúcie a stretnúť sa s jeho tvorcami na diskusii.

V Nitre si v utorok 18. novembra pripomenú prevrat študenti Sviečkovým pochodom od internátu Zobor. Zameria do Piaristického kostola sv. Ladislava, kde sa bude konať svätá omša ku dňu študentstva. Po bohoslužbách sa vo Fóre mladých premietne niekoľko dokumentárnych filmov z databázy Ústavu pamäti národa.

To je ono!

Za zmienku určite stojí aj program Stredoeurópskeho fóra, MFF Bratislava či festivalu Jeden svet.

(c) Andrea Bandiková