Divadlo NoMantinels si na mesiac máj pripravilo sériu kultúrnych a spoločenských podujatí, ktorá má priblížiť históriu LGBTI ľudí na Slovensku. Program podujatia sa odohrá na dvoch miestach, v Bratislave a v Košiciach.

K tolerancii bez bariér

Hlavným organizátorom podujatia je Divadlo NoMantinels, ktoré od svojho vzniku vo svojich predstaveniach, ale aj ďalších aktivitách, šíri myšlienky tolerancie.

“Divadlo NOMANTINELS je tu preto, aby sme nezabudli, že kultúra žije aj v nás bežných smrteľníkoch a smrteľníčkach, že dráma hovorí a môže zasiahnuť do formovania predstáv o tolerancii inakosti, že dokáže byť kanónom, ktorého delová guľa odpáli stereotypy a predsudky,…” ako prezentujú na svojej webstránke.

11146288_906439672727838_1744146294869800414_n

Cieľom  štvrtého ročníka série podujatí je zoznámiť širokú verejnosť s históriou LGBTI komunity na Slovensku. „Prostredníctvom diskusií, literatúry, divadla, hudby a filmu sa môžu návštevníci dostať do kontaktu s osudmi a životmi ľudí, ktorí boli v minulosti aj u nás perzekuovaní, aktuálne sú mnohokrát v terči nenávisti, a to zakaždým na základe iracionálnych predsudkov,“ vysvetlil koordinátor podujatí, tvorca Divadla NoMantinels, Róbert Pakan.

Aktivizmus vtedy a dnes

Slávnostné otvorenie mesiaca LGBTI histórie sprevádzala 4. mája vernisáž výstavy mladého queer umenia v bratislavskej A4. Predstavila najmladšiu generáciu tvorcov, ktorí neskrývajú svoju náklonnosť LGBTI komunite.

V uplynulých dňoch sa návštevníci programu v A4 mohli dozvedieť napríklad to, že prvý aktivista za odtrestnenie homosexuality v dejinách Slovenska bol Imrich Matyáš. Výskum, ktorý inšpirovali Matyášove denníky, vedie historička Jana Jablonická-Zezulová. Ktorým smerom sa uberá po stretnutí s Matyášovými príbuznými a známymi, prezradila na diskusii.

Z výskumu vznikla aj divadelná hra, dokumentárna dráma divadla NoMantinels o živote a pracovnej skúsenosti Imricha Matyáša. Autor hry, Andrej Kuruc, v texte prepojil Matyášov život s činnosťou súčasných LGBTI aktivistov. Napriek tomu, že ich spoločným motívom je konanie dobra, ľudia z LGBTI komunity sú ešte aj dnes fyzicky napádaní, prenasledovaní rôznorodými radikálnymi skupinami ľudí a neustále pod tlakom stereotypov a predsudkov.

Najbližšie v Bratislave

„Pripravená je aj diskusia s rodinami párov rovnakého pohlavia, otvorený volejbalový a florbalový tréning športového klubu Lotosové kvety, ktorý združuje LGBTI športovcov a mnohé ďalšie akcie,“ dopĺňa Róbert Pakan.

Okrem spomínaných akcií bratislavský program doplní literárny večer Kvírenie Ivana Požgaja, ktorý predstaví najlepšie práce spomedzi súčasnej queer literárnej tvorby, ktorá na Slovensku vzniká. Vypočuť a pozrieť si môžete napríklad aj koncert singapurskej umelkyne Tary Transitory, premietanie Filmového festivalu Inakosti a na záver navštíviť obľúbenú párty Tepláreň. Celý program je uverejnený na webovej stránke www.duhovyrok.sk.

O pár dní v Košiciach

Program podujatia v Košiciach sa odohrá pod strechou Tabačky. 18. mája diváci budú môcť navštíviť filmové premietanie o jednom z hlavných postáv svetového hnutia za ľudské práva – Bayardovi Rustinovi. Ide o blízkeho spolupracovníka Martina L. Kinga, ktorý pre vlastnú homosexualitu ostal v pozadí hnutia – outsider, hoci brat pre mnohých. Premietanie filmu bude spojené s krátkou prednáškou pred a diskusiou po ňom.

Koncom mája sa mesiac mapujúci históriu LGBTI na Slovensku uzavrie diskusiou PRIDE Dúhové Košice – čo bude a čo by mohlo byť a košickou Teplárňou.

Zdroj: Robo Pakan, Divadlo NoMantinels