V pondelok 25. mája spúšťa eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí 15. ročník kampane Vypni telku, zapni seba! Dobrovoľníci pripravujú tvorivý program pre deti v 110 obciach na Slovensku v duchu hesla: Menej je niekedy viac.

Spoločnosť Milward Brown realizovala prieskum, na ktorom sa zúčastnili ľudia z 30 krajín sveta vo veku od 16 do 44 rokov. Jeho výsledky hovoria, že Slováci strávia denne pred obrazovkou či displejom 5 hodín a 51 minút, čo je o hodinu menej než obrazovkám venujú Česi, ale porovnateľné s Poliakmi a Maďarmi. Cieľom kampane je primäť rodičov a ich deti aspoň na týždeň odvrátiť zrak od mobilov, televízorov a počítačov.

Kampaň nie je namierená proti médiám. Program, ktorí pripravuje viac ako 800 dobrovoľníkov a je určený najmä deťom, má im pomôcť uvedomiť si hodnotu svojho voľného času. Deti na znak svojho záväzku môžu nosiť náramok s logom kampane a pozývať k účasti v nej aj svojich rovesníkov. Menej času pred obrazovkou bude počas týždňa znamenať viac času pre vzťahy s rodičmi, súrodencami a kamarátmi. Alternatívou k pasívnemu prežívaniu voľného času budú hry, výlety, súťaže, tvorivé dielne, zábavné či tematické popoludnia.

Nápad zaujal aj základné školy, v tomto ročníku sa ich zapojilo 18. Každý, kto by sa chcel k iniciatíve pripojiť, môže využiť materiál s námetmi k aktivitám na jednotlivé dni. Nájde ho po zaregistrovaní sa na webstránke kampane erko.sk. Materiály obsahujú aj námety na prežívanie voľného času v rodine.

Program týždňa Vypni telku, zapni seba! 2015:

Pondelok: Miernosť vo využívaní elektroniky.

Utorok: Miernosť v nakupovaní neustále nového oblečenia.

Streda: Miernosť vo vlastnení.

Štvrtok: Miernosť v spotrebe vody (šetrenie vodou).

Piatok: Miernosť v životospráve.

Sobota: Miernosť vo využívaní času.

Nedeľa: Menej je niekedy viac!

Občianske združenie eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí, vzniklo v roku 1990. Jeho cieľom je pomáhať pri výchove a neformálnom vzdelávaní detí a mladých ľudí na zrelé kresťanské osobnosti podieľajúce sa na rozvoji spoločnosti, v ktorej žijú.

Zdroj: Juraj Králik, eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí