Slovenskí študenti uspeli na prestížnych vedeckých súťažiach v USA. Na olympiáde projektov I-SWEEEP – International Sustainable World (Energy, Engeneering, Environment) v Houstone a na vedeckej súťaží pre stredoškolákov Intel ISEF v Pittsburghu.

I-SWEEEP

Dominik Juračka z Bratislavy prezentoval svoj projekt Izolácia a aplikácia mikroorganizmov schopných rozkladať vybrané priemyselné kontaminanty zo životného prostredia. Dvojica vedcov z Košického kraja Igor Zovtík a Michal Urban zase predstavila svoj tímový projekt Robot Snail. Práve druhý spomínaný nápad bol porotou ocenený a odniesol si Čestné uznanie za zaslúžilú prácu na olympiáde. Cena predstavuje štvrté miesto v kategórii Inžinierstvo.

Robot Snail  dokáže liezť po rebríku, prispôsobuje sa prostrediu, vďaka programu je možné konfigurovať rýchlosť, či uhol vysúvania jeho ramien. Je vyrobený z ľahkých, no stabilných materiálov a zároveň je zabezpečený poistným okom pre bezpečnostné lano.

Trojica putovala na olympiádu, ktorá sa konala od 7. do 11. mája 2015 z národnej súťaže Festival vedy a techniky, organizovanej AMAVET-om.

Intel ISEF

Delegáciu AMAVET-u na súťaži, ktorá sa uskutočnila od 10. do 15. mája, tvorila štvorica: Erik Schmotzer z Košíc s projektom Tvorba sekundárnych metabolitov Matricaria recutita L. v experimentálnom pestovaní, Daniel Zvara zo Žiliny s projektom Počítačové videnie – mapovanie a orientácia v 3D priestore, Lukáš Jánošík z Trenčína s projektom Bunková odpoveď na zmenu v množstve mitochondriálnej DNA u kvasinky Yarrowia lipolytica a Martin Holický z Bratislavy s projektom nefroStat: domáca diagnostika chronického ochorenia obličiek.

Bronzovú medailu a tretie miesto vo svojej kategórii si vyslúžili Martin Holický a Daniel Zvara, ktorý získal aj špeciálne ocenenie Medzinárodnej asociácie pre optiku a fotoniku SPIE.

unnamed (5)„Chronické ochorenie obličiek postihuje až 10% svetovej populácie. Dôležitou súčasťou prevencie tohto ochorenia je pravidelná diagnostika. Samodiagnostika bez nutnosti navštíviť lekára zjednoduší meranie stavu obličiek a umožní tak častejšiu diagnostiku,” vysvetľuje Martin. Jeho zariadenie, potenciostat, dokáže s pomocou testovacích prúžkov získať dôležité informácie z krvi pacienta, spracovať ich a údaje poslať do jeho smartphonu, kde si následne môže stav svojich obličiek skontrolovať.

„V mojej práci sa zaoberám využitím počítačového videnia na orientáciu a mapovanie 3D priestoru. Na získanie priestorových informácií používam VGA kamery v horizontálnej stereo konfigurácii, z ktorých pomocou Block Matching Algoritmu získavam informáciu o hĺbke, čo rozširuje obyčajný 2D obraz o tretí rozmer,“ opisuje svoj víťazný projekt Daniel. 

Na súťažu sa mohli stretnúť s nositeľmi Nobelovej ceny ako aj s ostatnými mladými vedeckými talentami z celého sveta, keďže Intel ISEF je akousi overenou vstupnou bránou do svety veľkej vedy.

Asociácia pre mládež, vedu a techniku je záujmové občianske združenie, ktoré sa venuje popularizácii vedy a techniky na Slovensku už od roku 1990. Zdržuje viac ako 4000 členov a medzi ich hlavné aktivity patrí organizovanie Festivalu vedy a techniky. Umožňuje mladým nadšencom vedy a techniky zúčastňovať sa medzinárodných súťaží.

Zdroj: Bronislava Czinegeová, AMAVET