Ocenenie Biela vrana udeľujú Aliancia Fair-Play a VIA IURIS od roku 2008. Svoje tipy na biele vrany môže posielať aj verejnosť.

Biela vrana sa udeľuje ako poďakovanie ľuďom, ktorí v náročnej situácii preukázali svoju občiansku odvahu. Či už to bolo v mene verejného prínosu alebo vyšších princípov, vlastné záujmy odsunuli na vedľajšiu koľaj. Možno poznáš niekoho, kto je práve kvôli svojmu odvážnemu činu nespravodlivo odsudzovaný alebo dokonca niekým trestaný.

Nominuj do 16. augusta

Je v tvojom okolí niekto, kto by podľa teba mal dostať toto verejné poďakovanie? Či už je to osoba alebo skupina ľudí, ktorí sa postavili nespravodlivosti, nominovať ich môžeš do 16. augusta. Môže ísť o príbehy, ktoré sú aktuálne, udiali sa poča posledného roka alebo o staršie kauzy, ktoré sú stále živé. V posledných troch rokoch totiž organizátori odovzdávajú cenu aj za Dlhodobý prínos.

Ako má vyzerať tip

Chceš poslať svoj tip na bielu vranu? Napíš na info@bielavrana.sk správu s menom nominovanej osoby alebo osôb, kontaktom a krátkym opisom ich príbehu. Do správy môžeš pripojiť aj odkazy na zdroje s ďalšími informáciami. Aj jednoduché upozornenie stačí, pretože organizátori všetky tipy bližšie preskúmajú.

bv_2014_vecer_bielych_vran_bachraty_27

Foto: Ctibor Bachratý

Rada Bielej vrany

Ocenených vyberá Rady Bielej vrany, ktorá nominácie zhodnotí po porade s verejne činnými osobami, ľuďmi z mimovládok a s organizátormi ocenenia. Pretože ocenenie nie je súťažou, nominácie sa nezverejňujú. Príbehy všetkých doteraz ocenených Bielych vrán nájdeš na stránke bielavrana.sk.

Zdroj: Veronika Čukášová (VIA IURIS), Fero Pauliny (Aliancia Fair-play)