Majo Kasan získal cenu MOST 2011. Teraz môžete nominovať skvelých mladých ľudí a projekty v 10. ročníku tohto jedinečného ocenenia.

Ahoj Majo, ako tráviš leto?

Dosť pracovne. Stihol som si užiť Pohodu, stihol som si užiť pár dní s priateľkou u rodiny v Česku. Takže týždeň oddychu a teraz už pracovne.

Na čom práve pracuješ?

Nedávno sme s partiou okolo KaF-ka spustili ziskovú vec, Orava Agency. Je to agentúra, ktorá sa bude starať o produkciu videí, videoinzercie do oravských médií a okrem toho organizujeme eventy, hudobné podujatia… Tvoríme momentálne coworkingové priestory, ktoré chceme prenajať neziskovkám a začínajúcim podnikateľom. Takže zatiaľ na tomto robíme.

Ty si dostal cenu MOST za rok 2011. Vedel si vtedy o nej niečo alebo bola pre teba prekvapením?

Vôbec som nevedel o čo ide a aj celkom za zvláštnych okolností som sa o výhre dozvedel. Vtedy som pracoval v jednom nízkoprahovom centre v Trstenej, vedľa v meste a počas majstrovstiev sveta som ladil na streche anténu pre deti, aby mohli pozerať hokej. Keď mi zazvonil telefón, tak sa predstavila, myslím, Katka a ja som ju najskôr zrušil, že nemám čas, som na streche a nechcem si ublížiť. Ak je to súrne, nech zavolá neskôr. Tak som to najskôr zrušil, potom sme si zavolali naspäť. Po piatich minútach rozhovoru som sa opýtal, na akej úrovni tá cena je a dozvedel som sa, že na celoslovenskej. Bol som veľmi potešený a zvedavý na to, čo to bude.

MOST 2012

Na samotné odovzdávanie mám krásne spomienky. Bolo to pripravené vo veľmi milej atmosfére. Vtedy som mal tuším 19 alebo 20 rokov a dovtedy som pôsobil len na Orave a nebol som v Bratislave na takýchto kultúrnych podujatiach. Potešilo ma, že môžem byť chvíľu v spoločnosti zaujímavých a známych ľudí, ktorí tam ten večer boli. A aj to, že budem ocenený za prácu, ktorú sa nám tu podarilo urobiť. Mať cenu v rukách bola sranda, lebo takéto veci si viem užiť, snažil som sa to odľahčiť a vyšlo mi tam pár vtipov a bola to celkom sranda. Ani sa mi nechcelo zísť z pódia, zavolal som k sebe všetkých Oravákov, Tomáša Hudáka som poslal po kofolu a prosil som si pusu od Kristínky Farkašovej. Takže som si naozaj tých 5 minút slávy schuti užil.

Ako sa zmenili tvoje aktivity po tom, ako si dostal cenu MOST?

Určite je cena MOST užitočná na zviditeľnenie. Bol som asi prvý tu zo širšieho okolia, ktorý takéto ocenenie získal a vďaka tomuto úspechu sa naše projekty a aktivity dostali do médií. Bola to pre nás veľmi dobrá reklama a hlavne sme získali veľmi cenné kontakty na ľudí, ktorých sme cez MOST stretli. Podarilo sa nám nadviazať viacero spoluprác a na ten večer si spomínam aj preto, lebo to bol vtedy tuším prvý večer, kedy hrala kapela Korben Dallas. Zoznámili sme sa a teraz, keď ich vidím hrávať kade-tade kvalitné veci, tak si na ten večer rád spomeniem.

Pocítili ste v KaF-ku, že sa nejak zmenil pohľad ľudí na to, čo robíte?

Ja si myslím, že každý z nás je v kútiku duše na to hrdý a právom, lebo každého poteší, keď ho niekto pochváli a keď sa mu niekto poďakuje. Veľa ľudí nás začalo spoznávať a keď sa niekto stane Mladým lídrom Slovenska, tak ho ľudia vnímajú tak, že asi má nejaký dar a asi vie niektoré veci urobiť inak ako iní. Pre mňa to bola obrovská výzva a zodpovednosť nesklamať ľudí a pokračovať v našich aktivitách.

Čo sa vám s KaF-kom odvtedy všetko podarilo?

Získali sme priestory na tanečnú sálu, začali sme nacvičovať divadlo. Urobili sme alternatívny klub, také pravidelné piatkové posedenia. Zamerali sme sa na tú komunitu tu, na prácu s ľuďmi, spoznávať sa s ľuďmi. Alternatívny klub nám už nefunguje, lebo potreba zo strany tunajších ľudí tam až taká veľká nebola. Začali sme robiť couching ľuďom a aktivitám, ktoré mali vzniknúť. Pomáhali sme im sa odraziť našim know-how, poskytnutím priestoru, techniky bezplatne, zdieľaním kontaktov, aby sa im ľahšie dýchalo.

Skús zhrnúť, čomu všetkému sa venujete dnes.

Najväčším projektom nášho občianskeho združenia je festival Deň pre všetkých. Ten bol v tomto roku poslednýkrát jednodňový a budúci rok už prechádzame do trojdňového formátu. Toto podujatie tento rok navštívilo viac ako 7 000 ľudí, účinkovalo na ňom 300 účinkujúcich, pripravoval ho 30-členný organizačný tím a 150 dobrovoľníkov z celého Slovenska. Takže si dovolím povedať, že je to celkom kolos a veľké podujatie, ktoré nás stojí celoročnú prácu. A je to aj vec, na ktorú sme najviac hrdí a na ktorej chceme najviac pracovať.

81

Okrem tohto trošku zabŕdame do kultúry. V našej skúšobni sme poskytli priestor niekoľkým kapelám, nahrali sme im skladby, vybavujeme koncerty, okrem toho robíme charitatívne podujatia počas celého roka. Mali sme aj tanečnú školu, ešte uvidíme, či ju otvoríme aj v tomto ročníku. Prenajímame tanečnú sálu bezplatne na rôzne kurzy. Najnovšie vytvárame coworking, ktorý je veľmi pekným priestorom pre všetkých tých, ktorí v rôznych odboroch ešte len začínajú. Naša pôsobnosť je podľa mňa veľmi veľmi široká, ale predovšetkým kultúrno-spoločenská.

MOST má 10 rokov. Pamätáš si, kým si chcel byť, keď si mal 10 rokov?

Keď som mal 10 rokov, tak som chcel byť kňazom. To viem na 100% a vedia to asi všetci, čo ma poznajú. V rodine mám troch strýkov kňazov, vyrastal som s nimi a aj k prvým dobrovoľníckym podujatiam som sa dostal cez stretká a tábory eRka.

Ako vidíš MOST do budúcna?

Možno by sa zišlo spojiť lídrov, pričom na začiatku by nemusel byť ani spoločný projekt, len nejaké neformálne stretnutie. A mohlo by vzniknúť niečo super. Veľmi rád by som ocnených spoznal. Zatiaľ poznám asi dvoch a sú to fantastickí ľudia a ak sú takí aj ostatní, veľmi rád ich stretnem.

Kde vidíš seba a svoje aktivity s KaF-kom?

Už tento rok sme mali v podtitule, že sme najväčší neziskový festival, aký sa na Slovensku koná. Nebuchli sme to len tak, zisťovali sme si, či je nejaký väčší neziskový festival. Ale ak to tak nie je, tak sa chcem ospravedlniť a povedať, že z Dňa pre všetkých chceme urobiť najväčší neziskový festival a vôbec najväčšiu akciu na Slovensku, ktorá je zadarmo.

Osobne si chcem trochu usporiadať svoj súkromný život, oženiť sa, postaviť si domček tuto na dedine a hlavne stále pôsobiť tu.

S partiou po rokoch cítim, v čom sme dobrí. Vždy vieme nájsť spôsob ako ľuďom pomôcť. Mňa najviac baví, keď mi niekto predstavuje svoje projekty, nápady a vieme tomu dať spoločne formu, vieme z toho vydupať nejakú dobrú vec.

Ale zase nechcem, aby sme boli my tí, ktorí tu budú robiť všetko. Začínali sme tak, že sme pracovali v najrôznejších smeroch, aby sme tu vyvolali nejakú prvú vlnu nadšenia, že sa tu vôbec niečo ide diať. Teraz si myslím, že sme v štádiu, kedy tu už vznikli dobré veci, zaujímavé nápady, projekty a KaF-ko by mohlo byť združenie, ktoré ich bude dávať dokopy. Skôr nás vidím ako takú, dúfam, zastrešujúcu organizáciu.

Posielajte nám svoje tipy na nominácie v 10. ročníku ocenenia MOST 2014/15. Nominovať môžete v kategóriách Mladá líderka, Mladý líder, Projekt roka a Dlhodobý prínos. Viac informácií o ocenení nájdete na stránke www.mladez.sk/most.

AB