Projekt Kino v bazéne dvoch gymnazistov z Banskej Bystrice: Slava Sochora a Rolanda Maťaša získal v minulom roku cenu MOST. Stavili sme s u nich na rozhovor nie len o budúcnosti projektu. Nominácie nám posielajte do 16. septembra do polnoci!

Ako trávite prázdniny?

Slavo: Opäť sa venujem po roku nášmu projektu Kino v bazéne a tentokrát už tretiemu ročníku. A takisto sa duševne pripravujem na štúdium na vysokej škole, chystám sa na scenáristiku. Takže tak asi vyzerá moje leto a popri tom sa snažím ešte stretávať s priateľmi a priateľkami, ktoré tu mám a snažím sa im venovať čo najviac času, ktorý mi tu ostal. Zároveň sa snažím rozlúčiť s mestom ako takým, hoci sa sem plánujem vracať počas toho roka, ale to sa ešte všetko uvidí, ako to bude.

10997017_533563083461950_6743261203966830419_nRoland: Snažím sa si užívať ničnerobenie, ale okrem toho raz alebo dvakrát do týždňa sa objavím v Kine v bazéne, keď je nejaké premietanie alebo nejaký koncert. Som aj členom Rady študentov v Bystrici, takže tam ak sa niečo vyskytne, vybavím maily a tak. Teším sa už na vysokú, na Masarykovu do Brna a chcem sa aspoň v prvom semestri venovať škole naplno. A uvidím, čo príde potom.

 

Zmenilo sa niečo za posledný rok, odkedy ste získali MOST?

Slavo: Odkedy sme dostali cenu, možno to tak navonok ani nie je vidieť, ale myslím, že sa zmenilo niečo v nás. Oveľa viacej pociťujeme akúsi zodpovednosť a určite bude pravda keď poviem, že nás to aj tak nejak podporilo a motivovalo. V období, keď sme cenu dostali sa ozývali také hlasy, že či ten projekt prežije a že či tá cena ide správnym smerom a myslím si, že aj toto nás nakoplo. Momentálne ten tretí ročník sa veľmi podobá druhému. Ani som nečakal, že úspech sa bude nejako zvyšovať, ale ja by som bola veľmi rád, kebyže v týchto koľajách bude pokračovať aj v ďalších rokoch alebo že sa rozšíri. Hoci by sem nechodilo viacej ľudí, ale že tradícia by pokračovala, že nevymrie.

Roland: Keď sme sa dozvedeli, že sme výhercovia, tak to bola satisfakcia, že to nerobíme nadarmo, no má to odozvu. Určite nás to motivovalo a aj ľudia a regionálne médiá si nás začali viac všímať.

Poznali ste cenu MOST?

Slavo: Poznal som, pretože kamarát Rado Sloboda získal cenu Mladý líder. V istom prostredí určite znamená veľmi veľa a myslím si, že aj vytvára potrebnú diskusiu o veciach, o ktorých sa bežne nerozpráva. A vďaka tomu oceneniu je aj v médiách venovaný priestor veciam, ktoré bežne ten priestor nedostanú.

Zmenil sa odvtedy pohľad ľudí na projekt, malo to nejaký dopad?

Slavo: Čo sa týka návštevnosti, tak to až taký dopad nemalo, ale myslím si, že tá kampaň okolo ocenenia MOST, ktorá zahŕňala aj náš projekt mu pomohla. Ľudia, ktorí nás poznajú a ktorí k nám chodia, nás začali brať ešte viac vážne. A hlavne v období, keď sme zbierali hlasy a ten mediálny ohlas bol celkom veľký, sa našlo aj veľa ľudí, ktorí nás silno podporovali a držali nám palce, čo bolo veľmi príjemné.

11666173_528277933990465_8229183106862034537_nMáte predstavu o tom, kam ten projekt posunúť?

Slavo: Projekt je založený ani nie tak na tom, čo sa v ňom robí, ale na priestore, v ktorom sa odohráva. Pre nás je veľmi dôležitý práve ten priestor a ja by som bol veľmi rád, keby sa dokázal ešte viac otvoriť verejnosti. A to nie je až také jednoduché, keďže je to priestor a majetok školy, štátnej inštitúcie. Ale verím, že sa do budúcnosti nájde v nás, alebo možno aj v iných ľuďoch dosť entuziazmu na to, aby ten projekt pokračoval, aby sa mohol rozširovať a aby povedomie o tomto veľmi špecifickom priestore rástlo nie len v Bystrici, ale aj na Slovensku.

Vieš si predstaviť, aké akcie by sa tu mohli diať v budúcnosti?

Roland: Ja si myslím, že tento priestor má veľký potenciál. Robia sa tu už aj koncerty, predstavenia, takže určite, ak príde niečo a bude to vyzerať dobre, určite sa to tu dá zrealizovať.

Slavo: Ja si v tomto priestore dokážem v zásade predstaviť čokoľvek, čo samozrejme spĺňa nejakú takú našu dramaturgickú predstavu a nehraničí s našim vkusom nejako kriticky. Ale bol by som veľmi rád, keby okrem aktivít kultúrnych, umeleckých, ktoré sa tu momentálne dejú, ale aj vyvíjajú, keby sa tu dokázali možno raz iba tak stretnúť ľudia. Dokázali by nejako akceptovať energiu, ktorá tu je.

Máte predstavu o tom, ako bude projekt fungovať ďalej, po tom ako z gymnázia odídete? 

Slavo: Myslím si, že je veľmi zdravé, keď si ľudia vytvárajú také ostrovčeky pozitívnej deviácie v priestore, v ktorom sa pohybujú. Ja by som bol veľmi rád, keby aj v tomto našom priestore boli ďalší ľudia, ktorí sa mu chcú venovať. Chcú mu venovať toľko tej zodpovednosti a energie, koľko sme mu dokázali venovať my. A vzhľadom na to, že odchádzame z Banskej Bystrice, je teraz otázne do budúcnosti, koľko tej energie a času mu budeme schopní venovať my. Ale budeme sa snažiť, aby to bolo čo najviac. Budeme sa zároveň snažiť, aby čo najviac ľudí prichádzalo do toho priestoru možno aj v tej úlohe organizátorov a nejakého supportu.

Roland: Ja najviac dúfam v to, keďže Slavo ide do Bratislavy a ja do toho spomínaného Brna, že sa tu nájde niekto, kto to bude robiť. Samozrejme, že my im budeme s veľkou radosťoou pomáhať. Ale bolo by fajn, keby tu boli nejakí ďalší ľudia, nejakí naši nasledovníci, o ktorých by sa ten projekt mohol oprieť.

1_marian_vMOST má 10 rokov. Pamätáte si, čím ste chceli byť, keď ste mali 10?

Slavo: Nepamätám si úplne presne, čím som chcel byť. Ale viem, že určite som chcel pracovať s ľuďmi a v nejakom kultúrnom prostredí. Už vtedy som si myslel, že človeka formujú tí ľudia, medzi ktorými sa pohybuje.

Roland: Ja som chcel byť astronaut, no a stále sú tou hranicou hviezdy.

 

Aký projekt by mal podľa vás tento rok vyhrať?

Slavo: Ja si myslím, že by to mal vyhrať projekt, ktorý spojil prinajmenšom dvoch ľudí. To je myslím že základné kritérium, ktorým by som sa riadil.

Roland: Vždy je príjemné, keď človek vidí, že sú aj iní ľudia, ktorí sa snažia pretvárať životný priestor okolo seba na niečo krajšie a vždy to človeka poteší, keď vidí, že niekde sa rodí občianska spoločnosť. Takže možno niečo takéto uvedomelé by mohlo vyhrať.

Posielajte nám svoje tipy na nominácie v 10. ročníku ocenenia MOST 2014/15. Nominovať môžete v kategóriách Mladá líderka, Mladý líder, Projekt roka a Dlhodobý prínos. Viac informácií o ocenení nájdete na stránke www.mladez.sk/most.

AB