Vyše 250 žiakov, učiteľov a riaditeľov slovenských škôl, ktoré realizujú environmentálnu výchovu a chránia životné prostredie, si slávnostne prevzali medzinárodný certifikát a vlajku programu Zelená škola. Odovzdávali sa aj Ceny za environmentálnu výchovu Živel. 

V Elektrárni Piešťany sa uskutočnilo slávnostné odovzdávanie titulov programu Zelená škola a Ceny za environmentálnu výchovu Živel. Jeho súčasťou boli aj inšpiratívne workshopy zamerané na interaktívne vzdelávanie o energii, motiváciu žiakov či globálny pohľad na potraviny.

Vlajku a medzinárodný certifikát programu získali aktívne školy, ktoré počas uplynulých dvoch rokov realizovali environmentálnu výchovu a praktické aktivity s priamym zapojením žiakov. Ich cieľom bolo rozvíjať participáciu na škole, ponúkať zaujímavejšie formy vyučovania a znížiť vplyv školy na životné prostredie. Certifikát sa udeľuje aj v ďalších 62 krajinách sveta.

Naše školy chránia životné prostredie, vzdelávajú o environmentálnych témach a informujú o svojich výsledkoch. Robia však aj oveľa viac – menia svoje školy, zlepšujú vzťahy, posilňujú zodpovednosť a tvorivosť svojich žiakov, “ hovorí manažérka programu Zelená škola Miroslava Piláriková.

prihovor_ministra_na_slavnostnom_odovzdavani_cien_ZivelOkrem titulov sa odovzdávali aj Ceny Živel, ktoré sú uznaním za inovatívne, zmysluplné a efektívne cesty v environmentálnej výchove. Tento rok ju získala aj pedagogička Miroslava Okuliarová zo Súkromnej základnej školy waldorfskej v Bratislave. Spoločne s rodičmi a žiakmi navrhla stavbu malého domčeka z prírodných materiálov na pozemku školy, ktorý bude teraz plniť funkciu lokálneho ekocentra.

Nad cenou prevzal záštitu minister školstva Juraj Draxler, ktorý osobne odovzdal ceny víťazom. „Program Zelená škola sledujem už dlho. Podporujem aktivity škôl, ktoré rozvíjajú vzťah k prírode. Ochranári stáli v čele spoločenských zmien už v minulosti a verím, že zelené školy reprezentujú túto zmenu,“ uviedol minister počas slávnostného odovzdávania.

Zelená škola je najväčší environmentálny program na svete. Zapojených je doň viac ako 52-tisíc škôl zo všetkých kontinentov. Na Slovensku je v tomto školskom roku zapojených do programu 286 škôl. Program Zelená škola prebieha pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR a uznanie získal aj od Environmentálneho programu OSN (UNEP). Koordináciu programu zabezpečuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Generálnym partnerom programu je ZSE, partnerom programu je Natupack.

Zoznam ocenených škôl TU.

Viac info na zelenaskola.sk.

Zdroj: TS “Na Slovensku je oddnes 86 nových škôl s titulom Zelená škola, oceňoval aj minister školstva”