Prečo musia deti na začiatku hodiny stáť v zákryte? A chodiť cez prestávku do kruhu ako väzni? Je diktovanie poznámok skutočne najlepším spôsobom, ako učiť? Príďte v utorok 20. októbra pred Starú tržnicu v Bratislave a organizácia Živica vám ukáže, ako by mohla škola vyzerať.

Akciu pripravila nezisková organizácia Živica pri príležitosti svojho 15. výročia v spolupráci s generálnym partnerom programu Zelená škola spoločnosťou ZSE. Uvidíte, ako by mohla škola vyzerať, keby sa v nej viac bral väčší ohľad na deti a menší ohľad na osnovy a byrokraciu. Dostanete tiež test zo štvrtáckeho učiva, ktorý neurobil ani minister školstva.

Môžete sa tešiť na tri modelové hodiny: o globálnych problémoch, názvosloví rastlín a o jablkách. Hodiny budú prebiehať súčasne v dvoch “triedach”. V tej tradičnej nájdete lavice, tabuľu a zošity. V triede podľa našej chuti nájdete niečo celkom iné – ale to už sa nechajte prekvapiť!

Akcia sa uskutoční už tento utorok 20. októbra od 10.30 do 12.00 hod pred Starou Tržnicou na Nám. SNP v Bratislave.

„Myslím, že keby rodičia vedeli, ako to v školách vyzerá, a čo presne sa ich deti učia, omnoho aktívnejšie by sa snažili zmeniť školstvo na Slovensku. Veď kto chce, aby jeho dieťa sedelo hodiny a hodiny bez slova a učilo sa naspamäť, aká veľká je plocha Zeme, alebo definíciu piesne? Preto chceme ukázať verejnosti, čo sa na školách deje, a ako by to mohlo byť inak. Prinášame preto školu na námestie “, vysvetľuje Juraj Hipš, riaditeľ Živice.

„Keď chcete vedieť, čo je jablko, musíte ho chytiť do ruky, ovoňať, ochutnať ho. Na vlastné oči vidieť rozdiely medzi odrodami. Vidieť, či je jablko zrelé, či rástlo na slnku alebo v tieni… Z učebnice sa o jablku dozviete len mŕtve fakty, a to je veľmi málo. Preto som prijal ponuku stať sa na jedno dopoludnie učiteľom v škole Živice“ , vysvetlil Ľudo Vašš, pestovateľ a absolvent Sokratovho inštitútu.

„Chceme prispieť k tomu, aby sa proces vzdelávania na Slovensku zlepšoval. Vychádzajúc zo zamerania segmentu, v ktorom pôsobíme, sa logicky sústredíme práve na vzdelávanie v oblasti energetickej efektívnosti, environmentu, technologických inovácií. A preto s naším partnerom, združením Živica, pomáhame aj takýmto spôsobom rozvíjať environmentálne a kritické myslenie,“ uviedol Peter Bednár, vedúci úseku korporátnej komunikácie ZSE.

Zdroj: Živica