Študenti stredných škôl sa zúčastnili vzdelávacieho projektu Innovation Camp v Bratislave. Ich úlohou bolo navrhnúť sociálny podnik, bez potreby pravidelných dotácií zo strany štátu či obce, ktorý by vytvoril najmenej tri nové pracovné miesta pre dlhodobo nezamestnaných s portfóliom inovatívnych produktov a služieb.

Dňa 18. novembra 2015 nezisková vzdelávacia organizácia JA Slovensko a NN Slovensko pripravili v Bratislave Innovation Camp pre 120 študentov stredných škôl z celého Slovenska. Jeho cieľom bolo umožniť študentom vyskúšať si v praxi a v spolupráci s profesionálmi zo sveta biznisu tzv. mäkké zručnosti.

Víťazom súťaže Innovation Camp sa stal tím č. 1 s názvom Saganovci, ktorý priniesol riešenie výzvy v podobe založenia sociálneho podniku HP & SN (Help people and Slovak nature). Tento podnik by sa zameriaval nielen na podporu zamestnávania znevýhodnených skupín obyvateľstva, ale aj na rozvoj dosiaľ nie naplno využívaných kútov slovenskej prírody.
Členmi víťazného tímu sú:

Lenka Jankechová Trnava, Stredná priemyselná škola
Ján Krčmář Bratislava, Evanjelické lýceum
Martin Némethy Bratislava, SPŠE
Miriama Pagáčová Sereď, Obchodná akadémia
Eva Popíková Bratislava, Obchodná akadémia, Račianska
Lukáš Žilavý Bratislava, Obchodná akadémia, Nevädzová

 

Druhé miesto si odniesli súťažiaci z tímu č. 7 s názvom 7Heaven, ktorí zamerali oblasť pôsobnosti svojho sociálneho podniku na odvetvie drevospracujúceho priemyslu.

„Pre mňa bola najväčším zážitkom práca v zmiešanom tíme. Na začiatku dňa sme sa stretli šiesti úplne neznámi ľudia, ale na konci dňa sme skutočne tvorili jeden tím. Z podujatia sme odchádzali ako výborní priatelia,“ povedala Barbora Belková, študentka Spojenej školy z Ružomberka, ktorá spolu so svojim tímom č. 9 (Mňamkovo) obsadila tretie miesto.

Kompletné výsledky a fotogaléria súťaže Innovation Camp.

Zdroj: Adam Šepetka, JA Slovensko