Skupinka kamarátov, ktorá by normálne skončila na smetisku, sa stala hrdinami knihy s príznačným názvom „Kamoši z vypáraného svetra“ z pera Kristíny Baluchovej. Knižná novinka prináša zaujímavú, no hlavne zábavnú zvesť o našom svete, určenú primárne detským čitateľom.

Začiatkom decembra vydala Kristina Baluchová svoju štvrtú publikáciu, na ktorej spolupracovala s arteterapeutkou Broňou Pleškovou. Uháčkované postavičky, ktoré vznikli z recyklovaného materiálu a zbytkových priadzí, získali básničkami osudy, dokreslené ilustráciami Ondreja Sovu . Projekt podporil aj známy herec Robert Roth, ktorý svoj hlas zapožičal jednej z postáv počas crowdfundingovej prípravy vzniku knihy.

Kamoši prezentujú ťažké témy ako osamelosť, inakosť či dokonca pocit zbytočnosti s nadhľadom a ostrovtipom. Deti a dospelí sa okrem ekologického rozmeru obohatia o nápady, kde hľadať v smutných chvíľach útechu, prečo je fajn „veselo si starnúť“ a zmeniť hnev na nehu. Naučia sa, ako si obľúbiť učiteľky a zistia napríklad aj to, že na Slovensku existuje dedina Koš a že v dnešnom svete už muži nemusia ako dôkaz svojej sily loviť mamutov.

Kamoši z vypáraného svetra_obálkaKamošov z vypáraného svetra slávnostne uviedla na knižný trh 3.decembra 2015 Dr.Natália Kaščáková, známa odborníčka v oblasti duševného zdravia a tiež mama dvoch synov a fanúšička ručných prác. Kniha korešponduje s myšlienkou o dôležitosti „ľudského puta“, charakterizujúcou aktivity občianskeho združenia P(l)uto, ktorého je Kristína Baluchová zakladateľkou. Združenie dlhodobo spolupracuje s chránenými dielňami a v Bratislave od roku 2013 prevádzkuje charitatívny obchod Plutošop.

Práve OZ P(l)uto priamo podporíte kúpou knihy; autori projektu však veria, že prínosom je aj samotné „edukatívne“ čítanie o jedinečných osudoch postáv ako je Ružena Nabrúsená, Tuja Nosná, Romantička Večná či Fúzoústa Zvonivá, ktorá, aj keď to asi nie je vidno, sa na vás možno práve v tomto momente usmieva.

Zdroj: text & fotografie OZ P(l)uto, ilustrácie Ondrej Sova