Desať ročníkov ocenenia MOST, ktoré udeľuje Rada mládeže Slovenska, je znamením, že na Slovensku sú stále mladí ľudia a organizácie, ktoré prinášajú pozitívnu zmenu. Pre nás bolo potešením ich za tooceniť.
V tomto ročníku ste nám poslali 89 nominácií. Ceny vyrobila študentka VŠVU – Ateliéru maľby, Martina Mäsiarová.

Podujatie sa konalo v a4 – priestore súčasnej kultúry 1. decembra 2015 a záštitu nad ním prevzal Prezident SR Andrej Kiska. Večerom sprevádzali Tomáš Hudák a Juraj Šoko Tabaček, tentokrát s kapelou Saténové ruky.

Projekt roka

Verejnosť mohla nielen nominovať, ale aj vybrať víťaza v jednej z kategórií. V spolupráci s denníkom SME.sksme vám počas novembra predstavili päť projektov. Ktokoľvek mohol v priebehu troch týždňov poslať hlas svojmu favoritovi. Projekty vybrala spomedzi nominácií porota: Lepší Dolný Lopašov, SOYART, Štátne deti na jednej lodi? od CVEK, UPside od ipčko.sk a internetový magazín Wopss.sk.

Najviac hlasov získal nízkoprahový klub na Obchodnej ulici v Bratislave UPside, ktorý fungoval počas jedného roka a poskytoval bezplatné psychologické poradenstvo mladým ľuďom. V súčasnosti bojuje o to, aby mohol ostať otvorený a naďalej pomáhať tým, ktorí to potrebujú. Viac sa dozviete tu.

12309738_1010349152337647_7805684639838816133_o

Dlhodobý prínos

Porota vyzdvihla 25-ročnú prácu Nadácie Krajina harmónie. Nadácia pôsobí v Žiline a má celoslovenský dosah. Vedie ju Soňa Holúbková, ktorej sa spolu s dobrovoľníkmi a spolupracovníkmi
podarilo vytvoriť bezpečný priestor pre ľudí s postihnutím, tých, ktorí s nimi pracujú, ale aj širokú verejnosť. V Žiline organizovali dnes už známy medzinárodný festival Jašidielňa, na ktorom sa mohli stretávať ľudia s postihnutím so zdravými ľuďmi, s umelcami a počas troch dní sa zabaviť, skamarátiť a niečo spoločne vytvoriť. V tomto roku nadácia odštartovala festival Inter Nos.

Mladý líder

Mladým lídrom sa stal Dominik Jakub, ktorému sa v priebehu jedného roka podarilo oživiť Kežmarok. Inšpirovaný projektom cyklodielní a komunitného zdieľania bicyklov, priniesol aktívnu cyklistiku do svojho rodného mesta. Dnes v Kežmarku funguje cyklodielňa, okrem nej pripravil napríklad verejné čítanie kníh a postupne motivuje ľudí, aby svojou aktivitou menili mesto.

Mladá líderka

Lívia Gažová je mladá študentka architektúry a urbanizmu z Piešťan. Pridala sa k združeniu Spoločne pre Piešťany a spolu zlepšujú prostredie mesta. Zorganizovala projekt, pri ktorom dala možnosť Piešťancom nakuknúť za ploty, kde zodpovední ľudia schovávajú opustené a zdevastované architektonické skvosty mesta.

12356876_1017067904999105_5695508878453375097_o

Cena RmS

V desiatom ročníku sa Predsedníctvo Rady mládeže Slovenska rozhodlo cenu neudeliť.

Odovzdávanie cien MOST 2014/15 sa uskutočnilo v spolupráci s mediálnym partnerom SME.sk a partnermi: IUVENTA – Inštitút mládeže, hlavné mesto Bratislava, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu.

Foto: Andrej Žabkay