Pre konflikt na Ukrajine museli opustiť domov státisíce ľudí. Časť z nich našla útočisko v bytoch a domoch v Zakarpatskej oblasti neďaleko slovenských hraníc, ale aj v hoteli Zakarpatia priamo v Užhorode. Práve týmto utečencom dlhodobo pomáha sestra Marietta spolu s organizáciou Úsmev ako dar. Jej príbeh zaujal aj porotcov prestížneho ocenenia Krištáľové krídlo v kategórii Filantropia.

usmev ako dar_utecenci ukrajina_foto_david hanko (2)Ukrajinu už dlhú dobu sužuje ozbrojený konflikt, kvôli ktorému museli státisíce ľudí opustiť svoj domov a hľadať útočisko ďalej od vojnou zmietaných území na západe krajiny. Ich osud nezostal ľahostajný ani Slovákom. Jednou z tých, ktorá neďaleko slovenskej hranice v meste Užhorod na Ukrajine dlhodobo pomáha vysídleným rodinám, osamelým matkám s deťmi či bezdomovcom z východných oblastí, je aj sestra Marietta Renáta Nagyová.

„Vojna je to najhoršie, s čím sa môže človek stretnúť. Rúca životy ľudí, ľudské hodnoty a dôstojnosť. Okráda o pokoj, blízkych, majetok a dokonca aj o nádej. Povolaním nielen nás sestier, ale aj všetkých ľudí dobrej vôle, je prinášať nádej tým, ktorí musia utekať pred agresorom, aby si zachránili holé životy,“ hovorí sestra Marietta.

Spolu s komunitou sestier Congregatio Jesu v Užhorode a v ďalších mestách na východnej Ukrajine poskytuje ľuďom pomoc či už ide o potraviny, oblečenie, lieky ale aj duchovnú podporu a poradenstvo, ktoré títo vojnou traumatizovaní ľudia potrebujú.

Práve za túto pomoc komunite bola nominovaná na prestížne ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii Filantropia, ktorého hlavnou myšlienkou je objavovanie a vyzdvihnutie jedinečných ľudí a ich činov.

marietta„Sestra Marietta je v poskytovaní pomoci vysídleným rodinám z Donbasu žijúcim v Užhorode a okolí kľúčovou osobou. Prvé rodiny začali do Zakarpatskej oblasti prichádzať koncom leta 2014, sestra Marietta sa im začala venovať hneď po ich príchode. Pozná osobný príbeh každého jednotlivca, osobne ich sprevádza a vytvorila si s nimi blízky vzťah založený na dôvere,” hovorí Alena Vachnová z neziskovej organizácie Úsmev ako dar, ktorá so sestrou Mariettou a ďalšími sestrami v Zakarpatskom regióne dlhodobo spolupracuje.

Sestra Marietta si nomináciu na Krištáľové krídlo nesmierne váži a vníma to ako príležitosť pripomenúť Slovensku problémy ľudí len kúsok od našich hraníc. „Želám sebe i vám, aby sme nikdy nemuseli zažiť niečo podobné a prosím tých, ktorí majú možnosť pomáhať, aby pomohli,“ odkazuje sestra Marietta.

 

Zdroj: TS Úsmev ako dar