5. ročník zimnej edície podujatia 4 živly s témou REBÉLIA sa uskutoční v najbližších dňoch 26. – 28. februára v Banskej Štiavnici. Jedna z programových sekcií sa bude venuje mladej filmárskej skupine, často označovanej ako nemecký mumblecore.

Filmový seminár 4 živly sa každoročne snaží ponúkať svojim divákom rôznorodé filmové pohľady na zvolenú tému na škále od archívnych klenotov po zástupcov najaktuálnejších kinematografických trendov. 5. ročník zimnej edície podujatia, ktorý sa uskutoční v Banskej Štiavnici v dňoch 26. – 28. februára 2016, bude venovaný téme REBÉLIA a organizátori pripravili v spolupráci s Goetheho inštitútom Bratislava programovú sekciu venovanú mladej filmárskej skupine, ktorá býva najčastejšie označovaná ako nemecký mumblecore.

Subžáner mumblecore vznikol ako svojská vetva nezávislej kinematografie v USA na začiatku tretieho tisícročia. Charakterizovaný mimoriadne nízkym rozpočtom, obsadzovaním nehercov a dôrazom na autentické dialógy si získal popularitu najskôr u filmových „fajnšmekrov“, neskôr aj u širšieho publika a mená ako Andrew Bujalski, Lynn Shelton, Aaron Katz či bratia Duplassovci môžu byť známe aj slovenským cinefilom. Nemecký mumblecore datuje svoj vznik do roku 2009, stavia na rovnakých základoch a dokazuje, že na začiatku sľubnej filmárskej kariéry nemusí stáť formálne vzdelanie ani podporný fond, ale zanietenie a odhodlanie pokúsiť sa o „zmenu zdola“. 

Luca_tancuje_potichu_plagatPhilipp Eichholtz je jedným z kľúčových predstaviteľov nemeckého mumblecoreu. Vyrástol v malom mestečku, krátke filmy amatérsky nakrúcal od pätnástich rokov a získal za ne niekoľko ocenení. V roku 2007 sa nedostal na filmovú akadémiu v Berlíne, rozhodol sa však svojho sna nevzdať a o pár rokov neskôr nakrútil podľa vlastného scenára celovečerný film Miluj ma! (Liebe mich!, 2014). Nasledujúci film Luca tancuje potichu (Luca tantz leise, 2016) premiéroval tento rok na festivale Max Ophüls Preis, najvýznamnejšom nemeckom podujatí venovanom prvým a druhým filmom. Príbeh komplikovanej mladej ženy je filmovou poctou všetkým, pre ktorých každodenné vstávanie či nakupovanie nie sú samozrejmosťou, premietanie v Banskej Štiavnici bude jeho slovenskou premiérou.

Okrem vlastného filmu uvedie Philipp v slovenskej premiére aj komediálnu drámu Tučné dievčatá (Dicke Mädchen, 2012) režiséra Axela Ranischa. Jedna z najvýznamnejších snímok nemeckého mumblecoreu rozpráva príbeh priateľstva dvoch mužov stredného veku a spoločného trápenia so senilnou matkou jedného z nich.

Pri nedeľných raňajkách porozpráva Philipp Eichholtz návštevníkom a návštevníčkam podujatia čo-to o svojej tvorbe, ale tiež  o tom, ako sa dá nakrútiť film prakticky s nulovým rozpočtom, ako ho možno dostať k divákom a ako sa dopracovať k filmárskej kariére aj mimo zabehaných chodníčkov.  

Akreditácie na 5. Zimný filmový seminár 4 živly si môžete zakúpiť na internetovom portáli Inviton.sk za predpredajovú cenu 12 €. Na mieste podujatia bude stáť akreditácia, oprávňujúca držiteľa na vstup na všetky časti podujatia, 15 € a lístok na jednu projekciu 3,5 €.

Zdroj: Peter Gašparík, OZ 4 živly