Migračná kríza ešte stále vzbudzuje veľa vášní, obáv a nejasností. Informácie z médií sú často nepresné alebo nepravdivé a celú situáciu výrazne skresľujú. Slovenská debatná asociácia v spolupráci s Centrom pre výskum etnicity a kultúry, preto pre tých, ktorí v súvislosti s touto problematikou hľadajú priestor na rozumnú diskusiu, pripravila nový aktuálny web. Web vznikol ako súčasť projektu Rozumne o migrácii.Web predstavuje kľúčové témy migrácie, fakticky ich zakotvujeponúka názory osobností a svoje pre a proti o migrácii na webe prezentujú aj debatéri z asociácie.

Rozumne o migrácii nadväzuje na úspešný projekt Z dejín do debát o Nežnej revolúcii. Od decembra sa preto už uskutočnilo 25 diskusií s profesionálmi venujúcimi sa migrácii, či ľuďmi na úteku na stredných a vysokých školách, v kaviarňach a galériach a to všetko preto, aby sa do tejto emotívnej diskusie prinieslo viac faktov.

Na tomto webe si môžeš prečítať zaujímavé materiály o tom, odkiaľ k nám utečenci prichádzajú, prečo sa masovo sťahujú do Európy a čo pre nás ich prítomnosť znamená. Bez emócií, bez bulváru, pravdivo.

Okrem programu verejnej diskusie, do ktorého patrí aj zmieňovaný projekt, realizujú v asociácii aj stredoškolský a základoškolský program debatných súťaží. Predminulý týždeň sa im na finále podarilo vytlačiť z parlamentu extrémistov a populistov. Viac o tom si môžete prečítať tu.
V SDA si prajú, aby v školách na celom Slovensku bolo viac otvorenosti, občianstva a kritického myslenia, a preto už čoskoro zverejnia aj termíny školení, ktoré sa budú v súvislosti s problematikou migrácie konať naprieč celou krajinou.

Zdroj: SDA-Slovenská debatná asociácia