eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí vyhlasuje 16. ročník kampane Vypni telku, zapni seba! Uskutoční sa v týždni od pondelka do nedele, 23.-29.5.2016. Dobrovoľníci z viac ako 100 obcí pripravia pre menšie či väčšie skupiny detí alternatívny program k pasívnemu prežívaniu voľného času pri TV, počítačových hrách a na internete. Do kampane sa zatiaľ zaregistrovalo približne 5 800 detí a dospelých.

Deti žijú v digitálnom svete. S eletronikou sa stretávajú doma, v škole, na návštevách, medzi rovesníkmi. Každý rok pribúdajú v domácnostiach nové digitálne zariadenia. Podľa oficiálnych štatistík sa v minulom roku celosvetovo predalo 206,8 miliónov tabletov. V tomto roku by síce predaj tabletov mal klesnúť, no podľa analytickej spoločenosti Gartner stúpne počet predaných smartfónov – až na 1,9 miliárd za rok. Cieľom kampane Vypni telku, zapni seba! nie je bojovať proti elektronike a médiám. Ako detská organizácia si však uvedomujeme, že deti si pre zrelý vývoj potrebujú uvedomiť hodnotu svojho voľného času.
Počas kampane sa to dá osobne zažiť. Heslom 16. ročníka je preto výzva: “Je čas zmeniť sa.” Deti sa cez skutočné príbehy ľudí, ktorí boli vyhlásení za svätých alebo blahoslavených pozrú na to, ako by mohli využiť voľný čas na pozitívnu zmenu v živote.
Týždeň inšpirovaný slovenskou kampaňou po prvýkrát pripravili aj v Českej republike. Pod názvom Vypni síť, zapni sebe! motivovali 9.-14.5.2016 redaktori z časopisu IN! pre dievčatá a časopisu Tarzícius pre chlapcov svojich čitateľov k tomu, aby vymenili čas na sieti za pozitívny prienik do reality.
Deti na znak svojho záväzku budú počas týždňa Vypni telku, zapni seba! nosiť náramok s logom kampane, čím pozývajú k tejto aktivite aj svojich rovesníkov.eRko ponúka pre záujemcov metodický materiál s námetmi na každý deň. Medzi námetmi sa nachádzajú osobitne i námety na prežívanie voľného času v rodine. Materiál je k dispozícii po zaregistrovaní sa na webovej stránke kampane www.erko.sk/vtzs.

Program týždňa Vypni telku, zapni seba! 2016 budú sprevádzať tieto osobné príbehy:
Pondelok: sv. Martinovci
Utorok: bl. Chiara L. Badano
Streda: sv. Bakhita
Štvrtok: sv. Katarína Tekakwitha
Piatok: bl. Pavol Gojdič
Sobota: sv. Gianna B. Mollová
Nedeľa: Zhrnutie a karneval