(TASR) – Mladí volajú po politike, ktorá je založená na dôkazoch a na ich skutočných názoroch.

KOŠICE. Väčšia finančná podpora pre mládežnícke organizácie, realizácia politiky zohľadňujúca skutočné potreby mladých ľudí či podpora aktivít na vzájomné stretávanie sa mladých ľudí, ktorých oddeľujú rôzne sociálne, kultúrne či náboženské rozdiely.

Takéto odporúčania pre európske inštitúcie a členské štáty Európskej únie (EÚ) prijala Európska konferencia mladých, ktorá sa dnes skončila v Košiciach.

“Mladí volajú po politike, ktorá je založená na dôkazoch a na ich skutočných názoroch. To znamená, aby sa pri zmenách vo vzdelávacom systéme skutočne vyslyšal hlas tých, ktorí sú na tom najviac zainteresovaní, to znamená mladých ľudí,” uviedol Matej Cíbik z Rady mládeže Slovenska (RMS).

“Vzhľadom na to, že mládežnícke organizácie a aktivity naozaj vychovávajú k hodnotám a spoločenskému postoju, čo sa formálnemu školstvu nie až tak darí, tak si myslíme, že by ich podpora mala mať vyššiu prioritu, ako v súčasnosti má,” dodal.

Prediskutujú ich 21. novembra

K odporúčaniam z konferencie patrí aj výzva, aby vzdelávanie v štátoch EÚ zodpovedalo praktickým potrebám mladých v modernej spoločnosti a na trhu práce, a rozvíjalo ich vlastný potenciál. Odporúčania budú prediskutované na zasadnutí Rady ministrov EÚ pre mládež pod vedením slovenského predsedníctva 21. novembra.

Diskusie podľa Cíbika ukázali, že mladí ľudia majú záujem a snahu vyjadrovať sa k veciam, ktoré ich trápia, a podieľať sa na rozhodovaní a tvorbe politiky.

“Bežný názor, že mladí dnes sú pasívni a nič ich nezaujíma, je nepravdivý. Potrebujú len možnosti, ako sa zapojiť, vyjadriť a meniť veci okolo seba,” konštatoval.

Štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Krajňák prisľúbil, že rezort bude brať prijaté odporúčania vážne a zapracuje ich do pripravovaného národného programu pre výchovu a vzdelávanie, ktorý bude schvaľovať slovenská vláda a parlament.

“Ministerstvo je pripravené pokračovať v podpore mládeže, na Slovensku prostredníctvom Iuventy dávame pre mládež 2,3 milióna eur. Samozrejme, je len výzvou pre ďalšie obdobie, aby sa táto organizácia a vôbec práca s mládežou posilňovala,” uviedol.

Vyše 200 účastníkov

Európska komisia označuje problémy mladých ľudí ako naliehavé. Jens Nymand Christensen z generálneho riaditeľstva EK pre vzdelávanie a kultúru konštatoval, že v EÚ je viac ako štyri milióny nezamestnaných mladých ľudí a ďalšie milióny sú ekonomicky a sociálne vylúčené alebo čelia ďalším problémom.

“Aby sme čelili týmto výzvam, potrebujeme systémy vzdelávania schopné pripravovať mladých ľudí, aby si našli prácu a stali sa aktívnymi v spoločnosti, v ktorej žijú,” povedal.

Na trojdňovej konferencii sa stretlo viac ako 200 účastníkov, hlavne mládežníckych delegátov z celej Európy, ďalej predstaviteľov národných ministerstiev školstva, zástupcov EK, Európskeho parlamentu či UNESCO.

Riaditeľ sekcie pre mládež a šport UNESCO Alexander Schischlik, ktorý bol na konferencii ako pozorovateľ, vyzdvihol význam dobrovoľníctva, ktoré môže mladým ľuďom pomôcť získať zručnosti užitočné aj pre budúce uplatnenie na trhu práce.
Čítajte viac: http://korzar.sme.sk/c/20346483/europska-konferencia-mladeze-prijala-odporucania-pre-eu.html#ixzz4MOALxcaZ