Prežili celý víkend za počítačom, no grafika už pre nich nebude strašiakom.

Tretí kurz TVORÍM odborne zastrešoval lektor Sebastian Andil. S účastníkmi sa podelil o svoje skúsenosti z oblasti grafiky a dizajnu. Hneď v piatok večer ich zoznámil s grafickým prostredím Photoshopu. “Z vlastnej skúsenosti viem, aké ťažké je učiť sa grafický dizajn. Nie je to zďaleka len o ovládaní nástroja, to dnes po pozretí pár videí na YouTube dokáže každý. Chcel som poskytnúť mladým to, čo som z veľkej miery dostal a naučil sa,”zdôraznil lektor.

Bolo na ňom vidieť, že sa v grafickom svete nie len pohybuje, ale ním aj žije. Cením si hlavne jeho odbornosť a schopnosť povzbudiť. Ako mladého človeka sme ho brali ako super kamaráta, s ktorým sme sa nebáli diskutovať o našich grafických dielach, či len sa tak pobaviť a zasmiať,” zhodnotil účastník Adam Skirčák z Dolného Kubína.

Hlavným výstupom sobotného dňa bola grafická mediálna kampaň vybraných projektov a plánovaných akcií, ako napr. fundraising projektu Mediálna škola, KubCup či príprava na blahorečenie Titusa Zemana. Začínajúci grafici si v trojčlenných skupinách prakticky vyskúšali, čo všetko zahŕňa mediálna kampaň – od tvorby plagátov, banerov až po propagačné doplnky. “Pre mňa bolo určite silnou skúsenosťou pracovať v tíme. Predsa len, nie vždy je ľahké robiť kompromisy, tak som sa okrem základov vo photoshope podučil aj čosi z tohto” podelil sa Jozef Čabala z Humenného.

Na tomto kurze si účastníci mohli vyskúšať aj vystupovanie pred kamerou či nahrávanie rozhlasovej hry. „V dnešnom svete je čoraz potrebnejšia schopnosť dobre sa prezentovať. “Preto vnímame, že vystupovanie pred kamerou môže byť výborným prostriedkom na odbúranie počiatočného ostychu“vysvetľuje koordinátorka Alžbeta Hrušovská.

Mediálna škola je dvojročný projekt neformálneho vzdelávania, ktorý zastrešuje Laura, združenie mladých. Cieľom projektu je podpora vzdelávania mladých v mediálnej oblasti. Ďalšia séria kurzov pokračuje na jar kurzami o fotografii a videu.

Zdroj: Laura, združenie mladých