V nedeľu 12. februára 2017 odletel slovenský  prezident Andrej Kiska v sprievode delegácie vybraných novinárov, podnikateľov a zástupcov slovenských mimovládnych organizácií na historicky 1. návštevu Kene.

Pozvanie doprevádzať prezidenta dostal aj riaditeľ Dobrej noviny Marián Čaučík: “Som veľmi rád, že pán prezident navštívi aj projekty, ktoré v Keni podporuje Dobrá novina. Túto návštevu ako aj každoročné prijatie koledníkov Dobrej noviny vnímam ako znak vďaky a ocenenia pre všetkých, ktorí na tomto veľkom diele spolupracujú a všetkých, ktorí na Dobrú novinu prispievajú. Spolu takto pomáhame tisícom detí, ktorí žijú v vo veľmi ťažkých pomeroch extrémnej chudoby.”

Ponuku pripojiť sa do oficiálnej delegácie prijal aj 27-ročný Benson Kioko Kiamba, pre ktorého to bude vôbec prvá cesta domov po 4 rokoch strávených na Slovensku. Benson vyrastal so svojimi 4 bratmi a 3 sestrami v jednom z najchudobnejších slumov Nairobi, v Mukuru. Jeho školu St. Mary’s Viwandani v tom čase podporovala Dobrá novina, a tak sme sa s Bensonom spoznali. Po maturitných skúškach sa Benson s podporou riaditeľky školy úspešne uchádzal o vládne štipendium na štúdium medicíny na Slovensku. Začiatky boli podľa Bensonových slov náročné, najmä slovenský jazyk a odlišná kuchyňa. Postupom času si však zvykol, neustále sa zdokonaľuje v jazyku a už mu chutí naša kuchyňa (teda okrem bryndzových halušiek). Popri štúdiu si nájde čas aj na občasnú brigádu, aby si privyrobil pre seba alebo pre rodinu v Keni. Po ukončení štúdiu by sa rád vrátil domov a pomáhal núdznym a chorým.

Počas návštevy, ktorá potrvá do štvrtka 16. februára 2017, má prezident na programe viaceré stretnutia, aktuálne informácie z návštevy slovenskej delegácie môžeš priebežne sledovať na Fb Dobrá novina. Pôvodný článok sa nachádza tu.

Tradičnú kolednícku akciu organizuje eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí v spolupráci s katolíckymi farnosťami v približne 1 250 mestách a obciach na celom Slovensku.

Zdroj: Dobrá novina