Na čoraz akútnejší nedostatok pitnej vody vo svete už čoskoro upozornia viaceré slovenské mimovládne rozvojové organizácie.

Na podujatí Bez vody nie je život” realizovanom v rámci
rovnomennej kampane tak urobia v troch slovenských mestách – v 8. septembra 2017 Košiciach, 9. septembra 2017 v Banskej Bystrici a napokon 13. septembra 2017 v Bratislave v čase od 15:00 do 19:00.

Všetkých sedem slovenských rozvojových organizácií, ktoré sú zároveň aj členmi Platformy mimovládnych rozvojových organizácií (PMVRO)ADRA, Človek v ohrození, eRko, Nadácia Integra, SAVIO, Slovenská katolícka charita a UNICEF Slovensko, sa rôznymi spôsobmi pri svojich projektoch v zahraničí venujú práve vode. Počas kampane aj vďaka týmto skúsenostiam predstavia viacero menej známych faktov o tejto životodarnej tekutine a našom vzťahu k nej.

Organizácie poukážu napríklad na prognózu, že v roku 2050 nebude mať štvrtina ľudí prístup k vode, na skutočnosť, že až 90 percent všetkých prírodných katastrof súvisí s týmto živlom, či na významnú súvislosť medzi zmenou klímy a rastúcou nedostupnosťou vody zvlášť pre tých znevýhodnenejších na planéte,” vysvetľuje Mária Sliacka z PMVRO, ktorá je koordinátorom podujatia.

Organizácie podľa Sliackej tieto poznatky nadobudli aj popri ich práci v Etiópii, Keni, Ukrajine a ďalších krajinách, kde v spolupráci s miestnymi partnermi dlhodobo uskutočňujú najrôznejšie rozvojové aktivity, od budovania a servisu studní v kenskej púšti, po vysádzanie
mangrovových lesov na pobreží Indického oceánu.

Mimovládne organizácie a ich pracovníkov nájdeš na podujatiach celkom jednoducho. Stačí, ak zavítaš poobede 8. septembra do Mestského parku v Košiciach, 9. septembra na Námestie slobody v Banskej Bystrici, či 13. septembra k OC Eurovea v Bratislave. Priamo pri veľkej, žltej nafukovacej bandaske. Podobnej tej, s akou musia aj viackrát denne strácať čas milióny žien a dievčat v subsaharskej Afrike a vláčiť ju na dlhé kilometre, namiesto toho, aby robili čosi iné zmysluplné a produktívne, pričom by zároveň neprichádzali o zdravie.

Všetky podrobnosti o podujatiach nájdeš tu, alebo na domovskej stránke kampane.

Zdroj: kampaň – Bez vody nie je život