Bratislava 6. novembra 2017 – Rada mládeže Slovenska dnes spustila online hlasovanie o Projekt roka ocenenia Most 2017. Získať ho môžu mladí ľudia za ich dobrovoľné a nadšené zlepšovanie sveta okolo seba. Verejnosť bude rozhodovať o víťazovi hlasovaním od 6. novembra do 26. novembra do polnoci.

Rada mládeže Slovenska (RmS) cenou Most už dvanásty rok oceňuje dobrovoľníkov, neziskové organizácie, iniciatívy, jednoducho ľudí, ktorí svoju energiu, voľný čas a nápady venujú deťom a mladým.

Jedna z cien patrí najlepším projektom, ktoré za posledné obdobie na Slovensku vznikli, fungujú a ďalej rastú. Robia ich zanietení ľudia, ktorým záleží na tom, ako to v našej krajine vyzerá. Hľadajú alternatívy, ponúkajú niečo viac a pozitívnym príkladom motivujú aj ostatných.

„Opäť sa nám podarilo dať dokopy inšpiratívne projekty. Tento ročník je špecifický tým, že všetky nominované projekty dokazujú, že mladí ľudia chcú a vedia byť politicky aktívni. Cenu Most 2017 za Projekt roka však napokon môže získať len jeden – ten, ktorý do 26. novembra 2017 do polnoci získa v online ankete najviac hlasov,“ hovorí Irena Jenčová, komunikačná manažérka RmS.

Medzi päť fantastických projektov, o ktorých budú ľudia rozhodovať, patrí napríklad občianska iniciatíva Zrejme. Je to  zoskupenie siedmich mladých ľudí, ktorí chcú podporovať medzigeneračné vzťahy a zlepšiť tak vnímanie a postavenie starších ľudí v slovenskej spoločnosti aj prostredníctvom medzigeneračného festivalu OLD´S COOL Bratislava 2017.

O priazeň verejnosti sa uchádza aj na Slovensku unikátny Antifašistický festival/Povstanie pokračuje, ktorého cieľom je hovoriť o súčasných  zdrojoch a nebezpečenstvách neslobodného myslenia. Pripomína, prečo je potrebné aktívne vystupovať proti každej podobe diskriminácie a odmietať politiky, ktoré sa snažia niektorých jednotlivcov alebo skupiny zbaviť ľudských  práv a dôstojnosti.

Ďalším originálnym nominovaným projektom je združenie ľudí pracujúcich v štátnej správe – Klub úradníkov dobrej vôle. Hlavnou úlohou združenia je vytvoriť komunitu úradníkov, ktorí sa chcú zlepšovať a vzájomne sa motivovať, aby realizovali svoje zámery a nestrácali entuziazmu, s ktorým do štátnej správy prichádzajú. 

Projekt ŠAK – Škola a komunita dokazuje, že školy môžu byť ideálnym miestom na stretávanie komunity. Iniciátorky projektu presvedčili dve základné školy v Košiciach, aby sa otvorili obyvateľom sídliska a stali sa tak sociálnymi centrami, kde to žije.

Päticu uzatvára iniciatíva Pamätaj, za ktorou stoja mladí ľudia, ktorí chceli rozprúdiť verejnú diskusiu o problematickom návrhu novely zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN) v lete 2017. Aby nebola novela prijatá v parlamente vyzbierali za necelý mesiac 7700 podpisov v petícii, robili happeningy po celom Slovensku a volali po širokej diskusii odborníkov, politikov a verejnosti o tomto probléme.

 „Tento týždeň budeme postupne projekty predstavovať krátkymi videami, aby si verejnosť mohla vybrať ten najlepší. Okrem Projektu roka udelíme cenu Most 2017  v kategóriách: Mladá osobnosť roka, Dlhodobý prínos osobnosti a Dlhodobý prínos projektu/organizácie a Komunikačný počin roka. Verejnosť sa dozvie mená víťazov všetkých kategórií na slávnostnom udeľovaní cien 28. novembra 2017 v KC Dunaj v Bratislave,“ dodáva Irena Jenčová z Rady mládeže Slovenska.

 Web MOSTU 2017.

foto: projekt Antifašistický festival/Povstanie pokračuje