Fungovanie médií aj praktickú tvorbu tlačovej správy si pod drobnohľad vzal lektor Mediálnej školynovinár Jozef Kotris. Účastníkom predstavil niečo zo zákulisia bulváru,  rôznej interpretácie správ a podelil sa aj o cenné skúseností z praxe. „Vždy sa teším na tú skvelú atmosféru na kurze. Ako žijem v médiách, veľa zažijem, naučím sa, všimnem si a celý čas mám túžbu odovzdávať to ďalej, tak aspoň na tomto kurze to aj robím“ podelil sa lektor.

Hlavným blokom sobotného dopoludnia bol rýchlokurz geniality, počas ktorého sa budúci žurnalisti zoznámili s pojmami titulok, perex, domicil, background. Pod vedením lektora pracovali samostatne aj v malých skupinkách na písaní článku. ,,Títo mladí ľudia majú veľký potenciál písať naozaj dobré a kvalitné články. Zaujímavé, zábavné a pravdivé, ˮ zhodnotila koordinátorka projektu sr. Katarína Berešová.

Večer si mladí mohli vyskúšať simulovanú tlačovú konferenciu, ale kriticky sa pozreli aj na televízne spravodajstvo. ,,Bola tu zábava, veľa som sa toho na kurze naučil. Či už o žurnalistike alebo o tom, ako napísať dobrý článok. A odteraz si už dám pozor aj na to, ako rôzne dokážu podať médiá tú istú správu,“ s úsmevom dodal účastník Michal Konečný z Prešova.

Od teraz sa budem inak pozerať na média. Viac si všímam ako sú napísané články aj to, čo je obsahom televíznych novín. Zistila som, že písanie článkov a celkovo svet médií môže byť zábava,“ zhodnotila účastníčka Petra Červeňanská z Trnavy.

Mediálna škola (MeŠ) je projekt neformálneho vzdelávania v oblasti médií,ktorý vznikol v roku 2009 v rámci spolupráce saleziánskej rodiny na Slovensku a v Česku. „Myslím si, že náš obsah na svojej aktuálnosti nestráca ani po deviatich rokoch, ba čo viac je stále potrebnejší. Svedčí o tom aj to, že každý rok nie je problém naplniť prvácky kurz,“ zhodnotila garantka projektu Alžbeta Hrušovská.

Od decembra 2016 sú kurzy Mediálnej školy akreditované Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu. Certifikát môže absolventom pomôcť uplatniť sa na vysokej škole či v budúcom zamestnaní. Kurzy budú pokračovať na jar, zamerané budú na fotografiu a video.

Zdroj: Laura, združenie mladých