Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je hrozná. Jej skoré vyšetrenie by malo byť prvoradou úlohou orgánov činných v trestnom konaní. Ich postup musí aj verejnosť vnímať ako dôveryhodný. Minister vnútra sa stal prekážkou dôveryhodnosti polície, a preto by mal odstúpiť.

Predseda vlády, namiesto toho, aby situáciu stabilizoval, stupňuje ju útokmi na občiansku spoločnosť. Šíri nebezpečné nepravdy, predsudky a rozdeľuje spoločnosť. Takýto prístup nás posúva mimo demokratickú európsku tradíciu, ku ktorej chceme patriť.

Ako v kľúčových chvíľach našich dejín, aj dnes chcú mladí ľudia zmeniť Slovensko k lepšiemu. Vyzývame političky a politikov, aby ich brali vážne. Mladí ľudia im dôverujú menej než európskym inštitúciám a v nebývalej miere opúšťajú krajinu. Podobne ako mnohí rektori či predstavitelia cirkvi, by aj nositelia verejnej moci mali oceniť, keď sa mladí ľudia aktívne zúčastňujú na verejnom dianí, a mali by byť ústretoví voči ich požiadavkám.

Z týchto dôvodov podporujeme piatkové pochody Za slušné Slovensko a ich kľúčové požiadavky: vyšetrenie vraždy a odchod členov vlády s väzbami na organizovaný zločin.