Slovenskí stredoškoláci zvíťazili vo finále 17. ročníka debatnej súťaže
International Public Policy Forum (IPPF), ktoré sa konalo 21. apríla v New Yorku. Okrem ceny získali aj 10,000 dolárov od Brewerovej nadácie, ktorá je spoločne s Newyorskou univerzitou organizátorom súťaže.

Šesťčlenný tím študentov medzinárodnej strednej školy LEAF Academy v Bratislave, v zložení Jasna Cifrová, Lucia Jaďuďová, Sára Lovecká, Timofej Kožuchov, Samuel Nvota a Matej Čerman v spolupráci s ich koučom Braňom Fečkom, sa postupne prepracovali do skupiny ôsmich najlepších tímov. Zo 158 prihlásených tímov boli jedinými zástupcami Európy vo finále. Ich tvrdá práca a odhodlanie im priniesla svetové víťazstvo.
Som veľmi hrdý na to, čo tento tím dokázal. Som obzvlášť ohromený odhodlaním a tvrdou prácou, ktorú priniesli všetci členovia v priebehu súťaže. Je pre mňa česť mentorovať takých šikovných a nadšených študentov a vidieť ako sa vypracovali za posledných 6 mesiacov spoločnej práce,“ hovorí Braňo Fečko, kouč LEAF Academy tímu.

Študenti z LEAF Academy, víťazi 17. ročníka IPPF a Johnom Sextonom a Williamom A. Brewerom III Študenti najprv úspešne prešli piatimi kolami písomných esejí na tému „Medzinárodné dohody o zmene klímy týkajúce sa emisií skleníkových plynov by mali prijať záväzné donucovacie mechanizmy“. V prvom kole komisia vybrala prvých 64 spomedzi 158 prihlásených tímov z 30 amerických a 14 svetových krajín na základe celkovej kvality esejí. Následne si tímy v dvojiciach posielali svoje eseje počas 6 týždňov. Spomedzi nich komisia vybrala víťazov, ktorí museli prejsť ďalšími dvomi kolami. Všetkých päť debatných kôl prebiehalo písomne. Do finále postúpilo 8 skupín, ktoré sa osobne stretli v New Yorku – okrem tímu zo Slovenska to bolo päť tímov z USA a tímy z Číny a Taiwanu.

Podrobné informácie o tomto výnimočnom úspechu si môžeš prečítať TU.

Zdroj: LEAF Academy