Práve dnes začína 18. ročník kampane – “Vypni telku, zapni seba!

Výzvu nepozerať týždeň televíziu, nehrať hry na mobile a počítači a nahradiť virtuálne četovanie osobnými zážitkami s priateľmi dáva 4 500 deťom viac ako 800 zapojených animátorov a pedagógov v 120 obciach. Kampaň je zameraná na aktívne prežívanie voľného času a organizuje ju eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí. Dobrovoľníci pripravili pre deti v tomto týždni zážitkové programy ako alternatívu k pasivite za obrazovkami.

Podľa Národnej správy o zdraví školákov (HBSC 2014) takmer polovici 11-ročných detí rodičia neobmedzujú sledovanie televízie a počítač. Dve tretiny školákov pritom denne strávia pri televízii alebo PC aspoň dve hodiny. Podľa agentúry TNS (2016) trávi priemerný mládežník vo veku 12-26 rokov 141 minút denne s priateľmi.160 minút však venuje surfovaniu na internete, 90 minút sledovaniu televízie a seriálov a 75 minút pozeraním videí na Youtube.

Týždeň “Vypni telku, zapni seba!” trvá od pondelka, 28. mája do nedele, 3. júna 2018. Hlavnou témou tohto ročníka je šírenie pokoja prostredníctvom slov. Túto tému rozvíjajú animátori a pedagógovia tvorivým spôsobom vďaka metodickým materiálom z eRka. Motiváciou pre stretnutia s deťmi je príbeh o schátranom majáku, ktorý môžu deti prostredníctvom rôznych aktivít symbolicky obnovovať tak, aby opäť vysielal slová, potrebné na pokojnú plavbu životom. Heslom týždňa je zvolanie “S.O.S. – Spolu osloboďme slová”. Organizátori chceli deťom aj týmto spôsobom priblížiť, akú dôležitú úlohu majú slová v medziľudských vzťahoch. To platí zvlášť v online priestore, kde deti komunikujú o niečo ľahkovážnejšie a často sú svedkami fenoménu tzv. hejterstva – nenávistných komentárov.

Deti budú počas týždňa na znak svojho záväzku nosiť náramok s logom kampane. Každý účastník dostal dva náramky. Jeden pre seba a druhý pre kamaráta. Takýmto spôsobom sa počet účastníkov môže navýšiť až na desaťtisíc.

Všetky potrebné informácie o kampani nájdeš v nasledovnom odkaze.

Zdroj: eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí