Dokedy: 19. august 2018
Kde: celé Slovensko
Kedy: september 2018 – jún 2019

Čo je Create & Control?

Projekt Create & Control je jedinečnou príležitosťou pre stredoškolákov nahliadnuť do sveta vysokej politiky a spravovania štátu z pohľadu tých, ktorí vládnu.

Súťaž kombinuje prvky modelových zasadnutí a vytvárania fiktívnej krajiny. Súťažiaci majú za úlohu vyriešiť národné a medzinárodné politické problémy, či už vo svojom tíme, či s ostatnými súťažiacimi, s ktorými sa budú pravidelne stretávať na oficiálnych zasadnutiach.

Výsledky medzištátnych rokovaní a vnútroštátnych riešení posúdia odborníci z branže, ktorí po skončení súťaže vyberú tímy, ktoré zvládli svoje povinnosti najlepšie a riešili problémy najefektívnejšou cestou.

Na víťazný tím čaká aj výnimočná výhra – návšteva Európskeho parlamentu spolu s pánom europoslancom!

Projekt sa zameriava na nedostatočnú informovanosť študentov stredných škôl ohľadom vnútornej a vonkajšej politiky štátu, ekonomického a politického systému, verejnej správy krajiny a fungovania svetovej burzy. Účastníci si taktiež zlepšia argumentáciu, naučia sa robiť kompromisy a stanú sa schopnou súčasťou tímu.

Create & Control sa dostal medzi 15 najlepších vzdelávacích projektov na Slovensku počas udeľovania cien Generácia 3.0 v roku 2017 organizovanej Nadáciou Pontis a bola mu vyjadrená vďaka samotnej Verejnej ochrankyne práv.

 

Kto sa môže zapojiť?

Zapojiť sa môže ktorýkoľvek stredoškolák, ktorí sa chce dozvedieť viac o fungovaní štátu a medzinárodnych organizácií, má nadšenie pre neformálne vzdelávanie a pocit, že v škole nezískava dostatok informácií. Jeho úlohou bude založiť tím zložený zo 6 – 11  členov, vlastných spolužiakov a počas celého školského roka viesť svoju fiktívnu krajinu.

Tretí ročník národnej súťaže Create & Control odštartuje už o v septembri a ponúkne stredoškolským študentom ešte viac a stále ZADARMO. Miesto máme však vyhradené len pre 20 stredných škôl!

 

Nový ročník plný noviniek:
– Dvojdňové summity nie len na rokovanie o medzinárodných problémoch fiktívnych krajín ale spolu s workshopmi na osobný rozvoj
– Dvojnásobný počet stredoškolákov z 20 škôl z celého Slovenska
– Komplexnejšie rozbory a analýzy fiktívnych krajín a ich problémov
– Dvojnásobný počet porotcov

Staň sa koordinátorom projektu na tvojej škole – vytvor svoj vlastný tím a spoločne spravujte svoju vlastnú krajinu!

 

Link na prihlasovanie nájdeš TU. 

Zdroj: Create & Control