Skupina 15 pútnikov z Filipín, Veľkej Británie, Francúzska a Spojených štátov amerických dorazí na Slovensko už vo štvrtok 22. novembra 2018 v popoludňajších hodinách.

Pútnikov vedie Yeb Saño, bývalý hlavný klimatický vyjednávač Filipín pri OSN. Jeho rodnú obec v roku 2013 zasiahol ničivý tajfún Haiyan. Viac ako 6 000 ľudí vtedy prišlo o život. Klimatická zmena pre Filipíny znamená, že takéto tropické búrky sa budú opakovať čoraz častejšie.
Pútnici začali svoju náročnú cestu 4. októbra na Námestí sv. Petra v Ríme. Ku dnešnému dňu majú za sebou 48 dní putovania a v nohách takmer 1 000 km, počas ktorých sa podelili o svoje jedinečné príbehy s obyvateľmi viacerých miest v Taliansku, Slovinsku a Rakúsku.
Zároveň nesú výzvu k politickým lídrom prijať konkrétne záväzné pravidlá na nadchádzajúcich klimatických rokovaniach COP24 v Katoviciach, ktoré sa uskutočnia v dňoch 3. – 14. decembra 2018.
Svetových lídrov vyzývajú k obmedzeniu tempa globálneho otepľovania na úrovni menšej než 1,5 °C cez rýchly a sociálne spravodlivý prechod na čistejšie zdroje energie.
„Dopady klimatickej zmeny vnímame dnes už všetci. Avšak zmeny najtvrdšie a devastačne doliehajú na rozvojové krajiny, to je naša skúsenosť zo spolupráce s partnermi Dobrej noviny v krajinách subsaharskej Afriky. Preto sme radi, že aj katolícka cirkev a ňou inšpirovaní aktivisti dvíhajú svoj hlas pred samitom v Katoviciach” uviedol Marián Čaučík, riaditeľ Dobrej noviny.
Na Slovensku strávia pútnici za klímu 4 dni, počas ktorých sa s nimi bude môcť verejnosť stretnúť na viacerých miestach na západe Slovenska:

22.11. ŠTVRTOK
19:30 – 21:00 Bratislava, Kostol zvestovania Pána (františkáni) – Svätá omša a tematická adorácia s pútnikmi
23.11. PIATOK
9:30 Bratislava, Centrum pre nezávislú a objektívnu žurnalistiku – pracovné raňajky pre zástupcov médií s pútnikmi
17:00 – 18:30 Bratislava, Dom Quo Vadis – Diskusia, udalosť na FB 

Hosťami budú br. Felix Mária Žiška OFM (kňaz, františkán), Ľubica Trubíniová (environmentalistka), Yeb Saño (Filipíny, svedok tajfúnu Haiyan z Filipín a bývalý klimatický vyjednávač), Berenice Tompkins (USA, pútnička, venuje sa starostlivosti o ženy bez domova v New Yorku). Moderuje Marián Čaučík (riaditeľ Dobrej noviny)
24.11. SOBOTA
08:00 pešia púť z bratislavskej Kalvárie do Marianky (potrebná registrácia)
13:00 svätá omša v Bazilike Narodenia Panny Márie v Marianke, celebruje otec Benjamín Kosnáč (výpomocný kňaz vo farnosti Blumentál, 19 rokov pôsobil v USA)
14:00 obed pre pútnikov
15:00 pešia púť do Stupavy (potrebná registrácia)
16.30 diskusia s pútnikmi v miestnom pastoračnom centre (vedľa farského úradu)
25.11. NEDEĽA
10:30 svätá omša v Šaštíne-Strážoch
13:30 pešia púť do Kútov (potrebná registrácia)
16:00 krátky kultúrny program a diskusia s pútnikmi v kinosále
V pondelok 26. novembra pokračujú pútnici vo svojej ceste do Brna v Českej republike

Púť za klímu koordinuje medzinárodná koalícia partnerov Globálne klimatické katolícke hnutie a Greenpeace International. Na Slovensku ju koordinuje trojica partnerov: eRko – HKSD, Slovenský skauting a Greenpeace Slovensko.

Viac informácií o púti nájdete na webovej stránke.

Kontakt: Jozef Magda, eRko – HKSD, jozef@erko.sk  / +421 908 1119 976

Zdroj: eRko