“Leto plné slnka, vody a zážitkov je za nami. Všetci študenti sa pomaly vracajú do školského kolobehu a už iba spomínajú na príjemné momenty plné zábavy a relaxu s priateľmi. Určite to je rovnako aj u teba! Svetielkom na konci tunela je spravenie zápočtov, ukončenie ďalšieho ročníka a nasledujúce leto. Ak rád spoznávaš zaujímavých ľudí, miluješ cestovanie a rád sa učíš nové veci, už teraz si môžeš naplánovať svoje ďalšie nezabudnuteľné leto. Pracuj v zahraničí, a to rovno v zemi neobmedzených možností, Amerike!”

Splň si svoj americký sen

Pokiaľ snívaš o tom, že stráviš celé leto v krajine neobmedzených možností, spoznáš skvelých ľudí z celého sveta, zlepšíš si angličtinu, zarobíš si peniaze a prežiješ zážitky, o ktorých budeš hovoriť
svojim kamarátom, nie je nič jednoduchšie. Work and travel je najlepší spôsob, ako prežiť leto v USA. Programu Camleaders sa každý rok zúčastňujú stovky študentov vysokých škôl. A čo to Campleaders vlastne je? Ide o prácu v detských táborov, ktoré majú v štátoch tradíciu už od 19. storočia.

Čo ti dá práca v kempe?

Pokiaľ to nezažiješ na vlastnej koži, tak nepochopíš. To ti povie každý, kto má skúsenosť s prácou v letnom tábore v USA. Príletom do štátov sa začína tvoje veľké letné dobrodružstvo. Konečne zažiješ práve a nefalšované multi-kulti, lebo stretneš perfektných ľudí z celého sveta, s ktorými budeš v kempe pracovať. Spoznáš americkú kultúru a všetko, čo k nej patrí. Môžeš si zdokonaliť angličtinu, ktorá sa ti bude hodiť nielen počas cestovania alebo aj v budúcej profesii. Naučíš sa samostatnosti a postarať sa sám o seba.

Aby si však mohol počas leta vycestovať do USA musíš spĺňať niekoľko podmienok:

  • pred vycestovaním do štátov si oficiálne dospelý. Stačí vek 18 rokov, nie 21
  • si študent denného štúdia na niektorej zo slovenských univerzít alebo vysokých škôl. Vysoká škola života sa neráta. 😉
  • okrem zábavy a cestovania si ochotný pracovať 9 – 10 týždňov. Bez práce, nie sú koláče resp. peniaze na pobyt v USA
  • dohovoríš sa aspoň na základnej úrovni v anglickom jazyku tak, aby si si vedel objednať burger a hranolky v reštaurácií
  • nikdy si nemal problém so zákonom a máš čistý register trestov
  • cítiš sa byť fyzicky a psychicky spôsobilý, aby si zvládol pracovať a odlúčenie od najbližších

Práca šitá na mieru

Počas 10. týždňov, ktoré stráviš prácou k kempe budeš vykonávať prácu, ktorú si vyberieš pred svojim odchodom do Ameriky. Môžeš pôsobiť ako Support Staff alebo pomocný personál. Je určená pre
študentov, ktorí nemajú angličtinu na vysokej úrovni a preferujú fyzickú prácu v medzinárodnom kolektíve z celého sveta. Ak máš chuť a záujem pracovať priamo s deťmi, môžeš sa stať vychovávateľom alebo Camp Counselor-om či špecialistom na rôzne druhy väčšinou športových aktivít. V tomto prípade je nutné, aby si vedel konkrétnu činnosť vyučovať v angličtine. Významnou a veľmi potrebnou pozíciou je Special needs counselor. Ide o vychovávateľa detí so špeciálnymi výchovno – vzdelávacími potrebami. Jeho úlohou je pomáhať deťom v ich každodenných aktivitách v tábore, robiť im spoločnosť a odprevádzať ich na jednotlivé aktivity. Je výbornou praktickou skúsenosťou pre študentov pedagogiky a sociálne orientovaných odborov. Našiel si sa v týchto „zamestnaniach“ v kempe?

Ako mám začať?

Chceš vyskúšať Work and travel USA? Nenechaj si riešenie brigády na poslednú chvíľu! Ľahko sa ti tak môže stať, že o 5 minúť 12 už nenájdeš prácu alebo miesto podľa tvojich predstáv. Začni ju riešiť už teraz. V máji môže byť neskoro. Nápomocní ti budú zamestnanci, ktorí majú skúsenosť s programom. Vedia ti poskytnúť presné a overené informácie o priebehu programu, podmienkach a budú ti cennými radcami počas celého procesu.

Zdroj: Work and travel