Ak nás niečo táto negatívna globálna situácia naučila, tak určite to, že si musíme navzájom pomáhať a že namiesto individualistického prístupu musíme zaujať prístup kolektívny. Preto sme veľmi radi, že naše členské organizácie, ale aj mnohé slovenské firmy a iniciatívy, prichádzajú s inšpiratívnymi nápadmi, ako pomôcť svojmu okoliu, komunite, zdravotníctvu či dokonca podnikaniu. Na tejto stránke nájdete pravidelne aktualizovaný zoznam vzdelávacích aktivít, komunitných projektov či dobrovoľníckych výziev, ktoré pomáhajú riešiť situáciu spôsobenú pandémiou COVID-19.

 

Naše členské organizácie a ich aktivity:

AIESEC sa zapojil do výzvy Študentskej rady vysokých škôl, ktorá spúšťa informačnú kampaň pre študentov, aby ostali doma. Každý, kto sa zapojí získa prístup ku zaujímavým aktivitám, vzdelávacím materiálom a nápadom, ktorými sa dá spríjemniť čas strávený doma.

Viac info tu

 

 

Detská organizácia Fénix pripravila pre svojich členov super tipy, ako zahnať doma nudu, ale zároveň tráviť čas plnohodnotne, obohacujúcimi aktivitami. Na ich stránke nájdete napríklad návod na to, ako si vyrobiť vlastnú spoločenskú hru alebo postup na výrobu vlastného rúška.

Viac info tu alebo tu

 

 

Domka- Združenie saleziánskej mládeže, Laura- Združenie mladých a eRko posunuli stretká na nový level. Nesú sa v znamení #ostavamdoma a prebiehajú online v rámci projektu Oratko online. Jeho program prebieha od 9 hodiny ráno až do 22 hodiny večer. Členovia sa prostredníctvom projektu spoločne zamýšľajú na rôznymi ideami, cvičia či diskutujú.

Viac info tu

 

 

Slovenský skauting pripravil skvelú iniciatívu na pomoc svojmu okoliu. Organizujú nielen svojich členov, ale aj verejnosť a snažia sa pomôcť tým, ktorí to momentálne potrebujú. Skautská služba zahŕňa napríklad šitie rúšok, nákupy pre seniorov, telefonáty s osamelými.

Viac info tu

 

 

OpenLab pokračuje so svojimi aktivitami v online režime. Na tímovú prácu a support využívajú Slack, Discord, GitHub a spustili aj online hodiny.

Viac info tu

 

 

ZKSM pokračuje vo svojich seminároch a mentoringu online, pričom členovia využívajú livestream zameraný na soft skills. Členovia ZKSM vytvorili dokonca aplikáciu na pomoc s nákupmi pre seniorov a ohrozené skupiny.

Viac info tu a tu

 

 

Zmudri okrem svojich kurzov ponúka aj bohatý výber voľne prístupných videí na YouTube, vďaka ktorým sa dá voľný čas mimo školy využiť skvelým spôsobom.

Viac info tu

 

 

Dôležité výzvy:

Úrad hlavného hygienika mobilizuje ľudí so zdravotníckym a verejno -zdravotníckym vzdelaním na zabezpečenie telefonických liniek, ktoré poučujú ľudí s príznakmi podozrivými z ochorenia COVID-19.

Viac info tu

 

 

Úrad hlavného hygienika mobilizuje ľudí so zdravotníckym a verejno -zdravotníckym vzdelaním na výpomoc pri diagnostikovaní COVID-19 v mobilných laboratóriách.

Viac info tu

 

 

Voľnočasové, vzdelávacie a iné projekty či aktivity:

Európska únia prijíma prihlášky od európskych start-upov, ktoré sa snažia poraziť koronavírus. Deadline na podanie je len do 18.3. a celkový budget na podporu firiem je až 164 miliónov eur.

Viac info tu

 

 

Spoločnosť IT Academy kvôli tejto situácii sprístupnila 40 vzdelávacích videí týkajúcich sa programovania, marketingu, reklamy či analytiky.

Viac info tu

 

 

Na Slovensku tiež vznikla iniciatíva Kto pomôže Slovensku, ktorej cieľom je vyzbierať finančné prostriedky na nákup lekárskeho vybavenia a prístrojov, ktoré sú nevyhnutné na liečbu kornavíru.

Viac info tu

 

 

Iniciatíva HackVirus vyzýva programátorov k vytvoreniu projektu, ktorý poskytne praktické riešenie v aktuálnej situácii postihnutej koronavírom. Najlepšie z nich budú zrealizované počas virtuálneho hackatonu a zdarma odovzdané Ministerstvu zdravotníctva.

Viac info tu

 

 

#neviemzitbezkavy chce pomôcť kaviarňam, ktoré boli nútené zatvoriť svoje prevádzky. Prostredníctvom stránky si môžete predobjednať svoje obľúbené kávové drinky a tým udržať mnohé prevádzky pri živote.

Viac info tu

 

 

Dobrovoľníctvo BA hľadá dobrovoľníkov na pomoc so šitím či rozvozom rúšok.

Viac info tu

 

 

Učím sa doma ponúka aktivity pre základné školy, ale aj mládež či seniorov. Momentálne je obsahovo zameraný na humanitné vedy, životný štýl, cudzie jazyky a mäkké zručnosti.

Viac info tu

 

 

RTVS od 18.marca spúšťa nový program pre školákov s názvom Školský klub. Prostredníctvom neho sa bude snažiť zaujímavým a interaktívnym spôsobom vyplniť medzeru vo vyučovaní, ktorá nastala kvôli aktuálnej situácii.

Viac info tu

 

 

Občianske združenie Trojsten spúšťa online školu programovania. Súčasťou budú rôzne prednášky, konzultácie či úlohy.

Viac info tu

 

 

Nadácia ESET zriadila fond na podporu diagnostiky koronavíru, do ktorého zatiaľ investovala 300-tisíc eur. V prípade potreby bude suma navýšená a využitá na podporu laboratórií a zdravotných zariadení, ktoré testujú pacientov.

Viac info tu

 

 

Nakúpime za vás ponúka nákupy pre seniorov a pre ZŤP občanov. Stačí vyplniť formulár, čo by mal nákup obsahovať a nákup bude následne doručený do 24 hodín.

Viac info tu

 

 

Projekt Pomôž nemocnici odštartoval výrobu ochranných štítov na tvár pre lekárov, sestričky a iný zdravotnícky či výskumný personál v 3D tlačiarni. Do tohto projektu sa dá zapojiť rôznymi spôsobmi- môžete prispieť finančne na výrobu alebo ak máte vlastnú 3D tlačiareň, môžete sa zapojiť do výroby.

Viac info tu

 

 

Iniciatíva Podeľme sa poskytuje vytvorila online priestor na uverejňovanie ponuky a dopytu v rôznych sférach. Na stránke nájdete ponuky na dezinfekčné mydlá, rúška, ale aj prosby o pomoc s dodaním zdravotníckeho materiálu.

Viac info tu

 

 

Momentálne žijeme v dobe poznačenej filozofiou #ostandoma , avšak nie všetic majú to šťastie mať možnosť ostať doma. Ľudí bez domova môžete podporiť jednorazovými alebo pravidelnými príspevkami prostredníctvom stránky Pomáhať je ľahké.

Viac info tu

 

Ak viete o projekte, ktorý si zaslúži podporu, dajte nám tip! Návrhy posielajte na pr@mladez.sk.