eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí si v tomto roku pripomína 30. výročie svojho založenia. 22. septembra 1990 boli prijaté stanovy hnutia a 3. októbra 1990 boli zaregistrované na Ministerstve vnútra SR. Tento dátum sa považuje za oficiálny vznik eRka. Začiatky práce s deťmi však siahajú až do roku 1973.

Pri príležitosti jubilea eRko spustilo aj samostatný web www.erko.sk/30rokov na ktorom môžu eRkári, sympatizanti eRka, ale i rôzni záujemcovia viac spoznať históriu hnutia. Na webe je možné nájsť nulté výtlačky metodicko-formačného časopisu LUSK i detského časopisu Rebrík, rôzne výzvy ako (o)sláviť 30 rokov eRka na regionálnej úrovni aj vyjadrenia eRkárov ako im eRko zmenilo život.

„30 rokov eRka sme začali sláviť online udalosťou 7. septembra na Facebooku, kde sme v premiére sprístupnili aj video-medailón k 30 rokom eRka s názvom Ako odovzdávať vieru deťom. Videom sprevádza jedna zo zakladateliek eRka Terka Žitňanská. Pozývame vás pozrieť si tento 20 minútový dokument na youtube kanály eRka“, približuje predseda eRka Juraj Králik.

Oslava 30. narodeninán eRka bude prebiehať po celý školský rok. „Pribudnú aj ďalšie video-medailóny so zakladateľmi hnutia. Sme hnutím spoločenstiev a v jubilejnom roku chceme, aby všetci ľudia znovu uverili v silu spoločenstva. Uvedomujeme si, že je naliehavou úlohou učiť dnešné deti vytvárať komunity zdravé a chutné ako med. Preto žijeme v tomto školskom roku ročnú tému Stvorení pre MY“, dodáva koordinátor aktivít k 30 rokom eRka Andrej Gejdoš.

Okrem základného programu eRka, čo je stretávanie sa v malých spoločenstvách eRko tiež spolupracuje na tvorbe časopisu Rebrík a organizuje Dobrú novinu. Viac o činnosti hnutia sa môžete dozvedieť na webe www.erko.sk.

eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí je detská organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou. Základom činnosti hnutia je pravidelná mimoškolská práca s deťmi v malých spoločenstvách – stretkách. Program eRka zabezpečujú vyškolení dobrovoľníci. Združuje viac ako 6 500 členov. eRko bolo zaregistrované ako občianske združenie v roku 1990.