Petra Hraňová bola ocenená za dlhodobý prínos ako pracovníčka Komunitného centra Kopčany Ulita. Uplynulý rok v Ulite vraj bol náročný, ale ani hľadanie financií, organizačné a personálne zmeny nezastavili Peťu a jej spolupracovníkov. Okrem priebežne fungujúcich  služieb sa pustili aj do náročnejších projektov ako stavba športového ihriska.

Na niektoré zrealizované aktivity som naozaj hrdá, napríklad na letný medzinárodný seminár pre mladých ľudí o práci pre komunitu, ktorý vyvrcholil veľkou a pestrou komunitnou akciou na sídlisku Kopčany so zapojením zahraničných účastníkov seminára aj ľudí zo sídliska. Úspechom je tiež, že aktivity komunitného centra ako predškolská prípravka, doučko, klubové stretnutia a terénna sociálna práca bežia nepretržite ďalej,“ vraví Peťa, „a som rada, že teraz máme veľmi profesionálny a stabilný pracovný tím, to tiež nie je v tejto oblasti práce s mládežou samozrejmosť.

 Udržanie nadšenia

Čo pre Petru znamená ocenenie Most?  „Nemyslím si, že ocenenie nejako zmenilo moju prácu, ale pre mňa bolo veľkým posilnením v čase, keď som potrebovala počuť “zvonku”, že si niekto moju prácu váži a že má zmysel. Bolo skôr osobným “nakopnutím“, priznáva podobne ako nominovaní Mladí lídri.

Sama by ocenila každého, každého, kto si udrží nadšenie pre svoju prácu v sociálnej oblasti po 15+ rokoch praxe: „Nadchla ma Veronika z Brazílie, ktorá je vo veku mojej mamy, prednáša na univerzite a popritom pracuje s deťmi na ulici… Tiež som si pred časom prostredníctvom knižky Ingrid Antalovej opäť pripomenula, aká dôležitá je práca s mládežou v osadách a vylúčených lokalitách a aké cenné je, keď sa niekto tejto práci dlhodobo venuje. Ocenenie by si teda zaslúžili napríklad pracovníci a pracovníčky komunitných centier Človeka v tísni alebo ďalších podobných organizácii.“

Ďalšie levely Sučany Alumni

Porota za rok 2011 udelila aj špeciálnu cenu Tomášovi Jackovi za jeho aktivity s  Sučany Alumni. Združenie dnes už nevedie, ale pôsobí v ňom naďalej ako podpredseda. „Teší ma teda, že sa podarilo nájsť mojich nástupcov, ktorí sú aspoň rovnako, ak nie viac zapálení pre myšlienku a združenie, ktoré som zakladal. Je to ten najkrajší pocit, keď chce niekto pokračovať vo vašej práci a posunúť to ešte do vyšších levelov,“ konštatuje.

Tomáš svoju Cenu poroty vníma takto: „Nezmenilo to nejako moju prácu a vnímanie sveta, ale myslím, že to dalo mojej práci, nápadom, snaženiu a celému projektu väčší “recognition”. Dnes nikto už nemôže povedať, že “ten Jacko je blázon, to Sučany Alumni je zbytočné”. Vy ste mi totiž dali na to “bláznovstvo” diplom, takže ste v tom už spolu so mnou!“ Tomášovým tipom na ocenenie je začínajúca neziskovka LEAF, ktorej myšlienka a program sa mu veľmi páčia.

 Nová energia lídrov

Ondrej Bogár z P-MATu sa stal finalistom ocenenia Mladý líder, čo však vnímanie jeho práce vraj nezmenilo: „Naši účastníci sa dozvedajú zábavnou formou tajomstva sveta okolo nás. Sú prekvapení pri pokusoch a smutní keď im príklad nevychádza. A stále prichádzajú ďalší a ďalší účastníci s klasickou otázkou: prečo?. Ocenenie mi pomohlo v tom ako som sa vnímal ja – dalo mi novú energiu do uskutočňovania mojich ďalších  plánov.“ Okrem iného bol Ondrej prijatý na PhD. pozíciu, kde pracuje s tokamakmi (s týmto) a rozbehol súťažný Festival fyzikálnych filmov.

Počas roka tiež stretol veľa zaujímavých ľudí: „Mnohí z nich by si nejaké ocenenie za svoju prácu zaslúžili, ale nespadajú do žiadnej s kategórií. Väčšinu jesene som  totiž strávil mimo dobrovoľníckeho sektoru, keďže som sa snažil naštartovať svoju kariéru vedca. Pri tom som ocenil skúsenosti, ktoré som získal aj od ľudí zo Slovenskej debatnej asociácie. Aj teraz si čítam ich stránku alebo odkazy.

Nominovať do aktuálneho kola môžete na mladez.sk/most.