Ďalším z veľvyslanectiev, ktoré nájdeš v našom hlavnom meste je veľvyslanectvo Dánskeho kráľovstva. O jeho chod sa stará päť ľudí vrátane veľvyslankyne Anity Hugau. Ako aj ostatné ambasády, jej úlohou je reprezentovať Dánsko, poskytovať poradenstvo a konzulárne služby. Na stránke ambasády môžeš nájsť informácie o štúdiu a práci v tejto krajine, aj o Dánsku ako takom.

Dobrá škola v krásnom internáte

Definovala by som Dánskointernaty slovom napredovanie – vo vede, vzdelávaní, ekológii, životnom pocite. Dáni sú najspokojnejším národom v otázke zamestnania. Za pohľad, a nie len jeden, rozhodne stojí aj dánska architektúra. Kampusy škôl a internáty stavajú architekti, ktorí sú si vedomí toho, že študenti potrebujú priestor väčší než pár metrov štvorcových, kde sa potlačia aj traja, ako tomu často býva u nás.

Občania SR nepotrebujú vízum ak cestujú do Dánska na menej ako 90 dní, ani povolenie na pobyt či rezidenciu. Ak sa však vyberieš do Dánska študovať, budeš potrebovať certifikát o rezidencii. Žiadaš oň na strednej alebo vysokej škole, na ktorú sa hlásiš. Bližšie informácie o dánskom vysokoškolskom systéme a možnostiach štipendií ponúka SAIA.

Dánsko sa stáva pre slovenských maturantov a vysokoškolákov stále atraktívnejším miestom. Juraja Pála štúdium a život v tejto krajine nadchol natoľko, že prostredníctvom stránky Study in Denmark – Slovakia slovenským záujemcom o diplom z dánskej univerzity sprostredkúva aktuálne informácie a možnosti, ktoré Dánsko ponúka. O svojej skúsenosti nám rozprával v krátkom rozhovore.

 Nocovanie a stážovanie po dánsky

noc-s-andersonom-clanokVeľvyslanectvo spoluorganizuje kultúrne akcie a na Slovensko pozýva dánskych umelcov. Od roku 2006 zamestnanci ambasády navštívia niekoľko bratislavských knižníc počas akcie nazvanej “Noc s Andersenom”. Vo viac ako 190 školách a knižniciach na Slovensku sa v piatok pred výročím narodenín dánskeho rozprávkara čítajú jeho rozprávky. Táto tradícia k nám prišla z Česka a každoročne sa s tvorbou H. Ch. Andersena počas tejto jednej noci stretne 30 000 slovenských detí.

Dvom uchádzačom zo Slovenska je každoročne umožnené na dánskej ambasáde absolvovať stáž. Podmienkami pre prijatie sú výborná znalosť angličtiny, písanej aj hovorenej, a štúdium na vysokej škole. Ak ťa láka takáto skúsenosť, na stáž sa môžeš prihlásiť najskôr po lete 2013. Všetky informácie nájdeš na webe ambasády alebo osobne na Panskej 27, či na telefónnom čísle: +421 2 59 300 200. Veľa šťastia!

Sériu Ambasonda pripravuje (c) Andrea Bandikova.