Summit One Young World spojil mladých ľudí a svetových lídrov zo 190 krajín.  Do Južnej Afriky priniesol špičku biznisu i ľudsko-právnych inštitúcii, ktorá sa delila o svoje vedomosti s 1 200 mladými ľuďmi. Prvú časť mojej reportáže nájdete tu.

Naozaj môžeme

Počujeme to celkom často, že zmena je v našich rukách, motivačné reči sa na nás valia od každého mikrofónu. OYW však prináša osobné stretnutie s dvadsiatnikmi a mladšími (!), ktorí priniesli čosi dobré do života ostatných, pohli kúsok svetom. Od vytvorenia útulku pre týrané ženy cez portál pre nezamestnaných mladých až po udržateľné pestovanie plodín v recyklovaných pneumatikách…Zdá sa, že svet je plný úžasných, kreatívnych a inovatívnych nápadov, ktoré vznikli preto, že niekto mladý sa rozhodol konať. Summit tieto príbehy prinášal nielen na pódiu, ale prakticky v každej pauze, keď ste sa medzi hltmi obeda zoznamovali stále s ďalšími a ďalšími mladými aktivistami. Meniť svet sa dá tisícmi spôsobov a správa z Johannesburgu je jasná – už sa to deje!

Niekedy je to najmä o tvrdohlavom nadšení – David Russo z USA sa zapojil do dobrovoľníckeho navrhovania stavby nemocnice v amazonskom pralese – a keď im vypadol sponzor, toľko o projekte rozprával kolegom v práci, až sa nakazili jeho nadšením a Siemens stavbu zrealizoval.

Inokedy osobná traumatická skúsenosť vyústi do pomoci ostatným. Amanda Dufrense na konferenciu priniesla tabuizovanú tému znásilnenia a upozornila na potrebu o nej hovoriť – len ak sa obete neboja hovoriť o svojom zážitku, môžu požiadať o pomoc, ktorú potrebujú. Tento rok Amanda po 6 rokoch, kedy nemohla behať kvôli traume spôsobenej napadnutím pri tréningu, zabehla maratón a vyzbierala tak peniaze na podporu obetí znásilnenia.

Aj tí „veľkí zlí“ môžu

10185150303_d104002053_zPodnikateľom nejako zo zásady nedôverujeme, veď im predsa ide len o zisk. OYW mi ukázal, že to môže byť aj inak. Samotná konferencia je dielom dvoch ľudí na čele jednej z najväčších reklamiek na svete, Davida Jonesa a Kate Robertson. A hoci si nemôžem overiť skutočne čisté úmysly každého jedného predstaviteľa sveta podnikania, ktorý sa stretnutia zúčastnil, neubránim sa optimizmu. Z prednášok a prípadových štúdii vyplynulo, že biznis lídri si začínajú uvedomovať svoju zodpovednosť a prinášajú riešenia pre množstvo globálnych problémov.

Samostatnou kapitolou je tzv. social biznis, teda podniky založené nie s primárnym cieľom zisku, ale riešenia určitého spoločenského problému. Ide o rôzne chránené dielne, fair trade podniky, mikro pôžičky pre rozvojové oblasti a podobne. Výborným príkladom je napríklad značka Toms, ktorá pri každom predanom páre topánok pošle druhý pár do chudobou sužovaných oblastí. Martin Edlund zase ukázal, že malária môže byť prvou chorobou „vyliečenou“ vďaka mobilným telefónom- vďaka ich distribúcii sa v Tanzánii znížili prípady nedostatočného zásobenia liečivami o 97%, v Nigérii sa zase vďaka mobilom overiteľným kódom bojuje proti šíreniu falošných liečiv.

Jamie Oliver nás upozornil, že vďaka nezdravému stravovaniu a chorobám ako diabetes sme prvá generácia, ktorá sa dožije nižšieho veku ako jej rodičia. Arianna Huffington pripomenula, že je dôležité strať sa o „ľudský kapitál“ – nemôžeme pomôcť nikomu inému, pokiaľ nie sme v pohode my sami. Astronaut NASA Ron Garan nám okrem iného predstavil projekt Fragile Oasis, ktorý satelitom mapuje verejnoprospešné projekty po celom svete (pridané projekty navyše môžu získať grant). Ahmed Kathrada či Winnie Mandela spomínali na apartheid a Nelsona Mandelu. Zážitkov bolo nespočetne. Vrelo odporúčam pozrieť si aspoň niečo zo záznamu diskusii a prednášok.

Naozaj, naozaj môžeme, hneď teraz!

1374209_713392925346756_951348097_nV rámci tzv. Breakout sessions som sa dostala na návštevu do Kliptownu. Ide o tzv. township, extrémne chudobné zoskupenia plechových chatŕč bez elektriny a základnej hygieny. Videla som tie africké klišé chudoby a okatých detičiek naživo – a je to riadne silný zážitok. Aj pre tú radosť, ktorú z detí cítiť napriek miestu, v ktorom vyrastajú a toľkým príležitostiam, ktoré nemajú. Miestny Kliptown Youth Program im pomáha so vzdelávaním sa a poskytuje aj jedno jedlo denne. Všetko zrazu zapadlo do seba – s niekoľkými ďalšími účastníkmi konferencie sme sa rozhodli počas nášho voľného dňa vrátiť a naučiť miestne decká čosi o práci s internetom v počítačovej miestnosti Programu. Niekoľko dní sme počúvali o potrebe konania, vzdelávania a dobrých skutkoch. Vrátiť sa a naučiť ich o Googli, Wikipedii a podobne bolo to najmenej, čo sme mohli spraviť. Bez OYW by som sa do podobnej situácie asi nikdy nedostala – a bola by som chudobnejšia o neuveriteľný zážitok, radosť a pocit, že pár deckám uprostred ničoho sa zrazu trochu otvoril svet.

One Young World je o vytvorení príležitostí. Vidí potenciál, ktorí v sebe mladí ľudia majú a spája ich – medzi sebou navzájom, medzi sektormi, investormi, krajinami. Práve na summite vznikajú spolupráce, ktoré v nasledujúcich mesiacoch pomáhajú po celom svete. Ja som si to zatiaľ skúsila len v jednom kúte Južnej Afriky. No mám silný pocit, že OYW je tým správnym miestom na využitie nespokojnosti a revolty, ktoré toľko mladých cíti.

Konferencie som sa zúčastnila vďaka programu Think Big spoločnosti Telefonica Slovensko.

(c)mk, foto: mk, Danny Bartlet